Arenan lyfter i höst

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 26 maj 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS.

Boka in den 25 augusti i din kalender. Då är det nämligen invigning för det svenska metallforskningsinitiativet Arenan. Invigningen hålls i Kista, norr om Stockholm.

Dagen inleds med en konferens där man bjudit in en rad internationella experter inom additiv tillverkning. Keynote-talare är Dr Tommasso Ghidini, chef för materialteknik på European Space Agency. Man kommer att ta upp ämnen som pulvertillverkning och -karaktärisering, småskalig produktion, digitalisering, in-situ-inspektionslösningar och forskning.

Enligt initiativtagarna har man massor med positiv respons från svenska teknikföretag. I dagsläget arbetar man med de sista bitarna för hur medlemskapet ska se ut för de som vill ansluta sig till Arenan-projektet.

Initiativtagare till Arenan är Chalmers, Högskolan Väst och Swerea. Målet är att skapa en nationell arena för 3d-utskrifter i metall som kan bidra till att öka takten inom forskning, utbildning och informationsspridning. Detta ska i sin tur stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft.

 

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage