EU satsar över 1,5 miljoner på 3d-utveckling av glasögonbågar

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 28 maj 2016

30403765-front-640x360

Alla som har glasögon har säkert någon gång irriterat sig på hur dålig passformen många gånger är på glasögonbågar man köper hos optikern.

Problemet är inte bara att de kan kännas obekväma att bära utan att de också kan bidra till att orsaken för varför man ser dåligt förvärras.

För att komma till rätta med problemet har brittiska Fuel3D, med rötter från Oxfords universitet, tilldelats över 1,5 miljoner kronor av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. Syftet med bidraget är att ge Fuel3D, som ledande inom området, möjlighet att utveckla ny teknik som gör det möjligt att designa glasögon som är utformade för att passa exakt den som ska använda dem.

Fuel3D:s teknologi bygger på en kombination av prekalibrerade stereokameror och en fotometrisk 270-gradig skanning av kundens ansikte för att säkerställa att glasögonbågarna utformas efter kundens ansikts- och huvudform.

– Vi är mycket glada för att vi fått EU:s stöd för det hör projektet, säger Stuart Mead som är VD för Fuel3D i en kommentar. Vi är övertygade om att det här kan få stor betydelse för alla som tillverkar glasögonbågar, men också för enskilda optiker som vill erbjuda sina kunder en optimal lösning. Vi ser framför oss en helt ny standard.

Projektet är tvåårigt och kommer att genomföras tillsammans med ett flertal europeiska tillverkare av glasögonbågar.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage