EU satsar över 1,5 miljoner på 3d-utveckling av glasögonbågar

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 28 maj 2016

30403765-front-640x360

Alla som har glasögon har säkert någon gång irriterat sig på hur dålig passformen många gånger är på glasögonbågar man köper hos optikern.

Problemet är inte bara att de kan kännas obekväma att bära utan att de också kan bidra till att orsaken för varför man ser dåligt förvärras.

För att komma till rätta med problemet har brittiska Fuel3D, med rötter från Oxfords universitet, tilldelats över 1,5 miljoner kronor av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. Syftet med bidraget är att ge Fuel3D, som ledande inom området, möjlighet att utveckla ny teknik som gör det möjligt att designa glasögon som är utformade för att passa exakt den som ska använda dem.

Fuel3D:s teknologi bygger på en kombination av prekalibrerade stereokameror och en fotometrisk 270-gradig skanning av kundens ansikte för att säkerställa att glasögonbågarna utformas efter kundens ansikts- och huvudform.

– Vi är mycket glada för att vi fått EU:s stöd för det hör projektet, säger Stuart Mead som är VD för Fuel3D i en kommentar. Vi är övertygade om att det här kan få stor betydelse för alla som tillverkar glasögonbågar, men också för enskilda optiker som vill erbjuda sina kunder en optimal lösning. Vi ser framför oss en helt ny standard.

Projektet är tvåårigt och kommer att genomföras tillsammans med ett flertal europeiska tillverkare av glasögonbågar.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two