Två forskare, Soh Siow Ling och Sun Yajuan, från National University of Singapore har nyligen gjort ett viktigt genombrott när det handlar om 3d-tillverkade läkemedel.
Med en relativt enkel utrustning kan de nu 3d-skriva läkemedel där dosen är anpassad efter den enskilda patientens behov. Men också, vilket hittills varit omöjligt, kontrollera i vilken takt den aktiva substansen utsöndras i kroppen.
Detta är särskilt viktigt vid olika former av läkemedelsbehandlingar, exempelvis terapier med hormonpreparat som ska tas med regelbundna intervaller för att den efterfrågade effekten ska uppnås. Behandling av artros är ett annat exempel som ofta initialt kräver en kraftfull stötdos av det förskrivna läkemedlet för att därefter ges i lägre doser. Även vid den här typen av läkemedelsbehandling kan forskarnas framsteg få stor klinisk betydelse.
Ett annat problem är att många läkemedel inte är särskilt beständiga utan bryts ner relativt fort i kroppen. Detta kan man också undvika med hjälp av skräddarsydda additivt tillverkade läkemedel.
På sikt kommer de nya framstegen och i dess förlängning även ytterligare förfinade tillverkningsmetoder att i grunden förändra läkemedelsterapier när det gäller många sjukdomar. Dessutom kan läkemedlen anpassas beroende på vilken person det ska ges till, ett litet spädbarn eller en mycket gammal person.