Nya framsteg för att utveckla 3d-tillverkade läkemedel

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 28 maj 2016

singapore-researchers-develop-3d-printed-pills-with-customized-release-rates-4

Två forskare, Soh Siow Ling och Sun Yajuan, från National University of Singapore har nyligen gjort ett viktigt genombrott när det handlar om 3d-tillverkade läkemedel.

Med en relativt enkel utrustning kan de nu 3d-skriva läkemedel där dosen är anpassad efter den enskilda patientens behov. Men också, vilket hittills varit omöjligt, kontrollera i vilken takt den aktiva substansen utsöndras i kroppen.

Detta är särskilt viktigt vid olika former av läkemedelsbehandlingar, exempelvis terapier med hormonpreparat som ska tas med regelbundna intervaller för att den efterfrågade effekten ska uppnås. Behandling av artros är ett annat exempel som ofta initialt kräver en kraftfull stötdos av det förskrivna läkemedlet för att därefter ges i lägre doser. Även vid den här typen av läkemedelsbehandling kan forskarnas framsteg få stor klinisk betydelse.

Ett annat problem är att många läkemedel inte är särskilt beständiga utan bryts ner relativt fort i kroppen. Detta kan man också undvika med hjälp av skräddarsydda additivt tillverkade läkemedel.

På sikt kommer de nya framstegen och i dess förlängning även ytterligare förfinade tillverkningsmetoder att i grunden förändra läkemedelsterapier när det gäller många sjukdomar. Dessutom kan läkemedlen anpassas beroende på vilken person det ska ges till, ett litet spädbarn eller en mycket gammal person.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage