Autodesk förstärker sin molnbaserade plattform Fusion 360

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 30 maj 2016

 

 

6a017c3334c51a970b01bb088105ce970dAutodesk stärker upp sin molnbaserade plattform Fusion 360 med programsystemen Fusion Connect samt Fusion Lifecycle och banar väg för nya möjligheter inom tillverkningsindustrin Internet of Things (IoT), Product Lifecycle Management (PLM) och Product Data Management (PDM).

Nya trender och ny teknik öppnar för både nya möjligheter och nya utmaningar. För att kunna behålla sin konkurrenskraft och kunna anpassa sig till den snabbrörliga marknaden och möta de nya ”smarta” kraven krävs det nya styrmodeller och innovativa lösningar.

Nu presenterar Autodesk en uppdaterad version av sin innovativa plattform Fusion 360 för att tillgodose framtidens produktutveckling, som man beskriver som ”The Future of Making Things”. Med nya programvaror integrerat inkluderar nu den molnbaserade tjänsten en komplett verktygslåda för hela tillverkningsprocessen, och öppnar därmed upp för att möta den nya tidens produkter.

Digitalisering och ny teknik har gjort att hela tillverkningsindustrin med såväl producenter som utvecklare av nya produkter och designers blivit tvungna att ompröva sina framgångsrecept. Allt för att lyckas hålla sig konkurrenskraftiga och möta de nya kraven på smarta individanpassade lösningar.

För att underlätta och effektivisera produktutvecklingen i såväl stora industriföretag som mindre startups interagerar nu Autodesk sina befintliga programvaror Fusion Connect och Fusion Lifecycle till Fusion 360, företagets nya molbaserade tjänst. Det innebär att alla verktyg inom såväl IoT, PLM, CAD och CAM samlas i en och samma plattform.

– De traditionella programmen för produktutveckling kräver olika separata verktyg som kostar tiotusentals dollar stycket. Det blir ofta besvärligt och dessutom en långsam och dyr process, säger Stephen Hooper som ansvarar för manufacturing industry strategy inom Autodesk.

– Vi har med Fusion 360 tagit fram en kostnadseffektiv molnbaserad lösning som samlar hela processen i en enda plattform som stödjer hela produktutvecklingsfasen – inte bara design och tillverkning utan även följer upp, bearbetar data och tillhandahåller värdefulla insikter vid tillämpningen.

Fusion 360 erbjuder parametrisk- och direktmodellering, mekanisk konstruktion, ritningsunderlag, visualisering, simulering, bearbetning och additiv tillverkning (3d-utskrivning), där allt är samlat på ett ställe och sammankopplat med varandra.

Samtidigt som programsystemen integreras med Fusion 360 ändras även namnen på produkterna. Fusion Lifecycle blir det nya namnet för PLM 360, ett system som effektiviserar produktutvecklingsfasen och ger kortare ledtider mot marknaden. Fusion Connect ersätter i sin tur SeeControl, ett IoT-verktyg som länkar samman och analyserar data som ger fördelaktiga insikter i tillverkningsprocessen.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3