Forskning ska reducera porositet i titan

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 juni 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Metallproduktion, i synnerhet titan, har vuxit kraftigt de senaste åren inom områden som rymd & flyg samt medicinteknik. Men nu visar ny forskning från Carnegie Mellon University i Philadelphia, USA, att en stor del av dagens 3d-utskrifter i titan kan vara bristfällig.

En grupp forskare vid universitetet har röntgat 3d-utskrivna titankomponenter och har då upptäckt porositet i materialet. Något som kan härledas till produktionstekniken. I forskningen utgick man från komponenter producerade i den vanligaste titanmaterialet Ti-gAI-4V (6% aluminium och 4% vanadium). För ändamålet fick man använda amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory. Förutom avancerad röntgenapparatur, har labbet även ett verktyg för mikrotomografi. Med denna går det att göra en fullständig 3d-avbildning av ett föremål, utifrån ett visst antal röntgenbilder som tas från olika vinklar.

Forskningen visar att när titanpulver används i SLM- eller EBM-processer, så fastnar gas i de smälta lagren, vilket bildar porösa bubblor i komponenten. Det handlar om extremt små bubblor från ett par mikrometer upp till ett par hundra mikrometer. Bubblorna är också godtyckligt utspridda, men kan orsaka instabilitet i komponenten.

Enligt forskarna är det nästintill omöjligt att helt eliminera porositeten i titan. Nästa steg är att börja undersöka pulvermaterial där dessa potentiella problem möjligtvis börjar.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3