Forskning ska reducera porositet i titan

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 juni 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Metallproduktion, i synnerhet titan, har vuxit kraftigt de senaste åren inom områden som rymd & flyg samt medicinteknik. Men nu visar ny forskning från Carnegie Mellon University i Philadelphia, USA, att en stor del av dagens 3d-utskrifter i titan kan vara bristfällig.

En grupp forskare vid universitetet har röntgat 3d-utskrivna titankomponenter och har då upptäckt porositet i materialet. Något som kan härledas till produktionstekniken. I forskningen utgick man från komponenter producerade i den vanligaste titanmaterialet Ti-gAI-4V (6% aluminium och 4% vanadium). För ändamålet fick man använda amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory. Förutom avancerad röntgenapparatur, har labbet även ett verktyg för mikrotomografi. Med denna går det att göra en fullständig 3d-avbildning av ett föremål, utifrån ett visst antal röntgenbilder som tas från olika vinklar.

Forskningen visar att när titanpulver används i SLM- eller EBM-processer, så fastnar gas i de smälta lagren, vilket bildar porösa bubblor i komponenten. Det handlar om extremt små bubblor från ett par mikrometer upp till ett par hundra mikrometer. Bubblorna är också godtyckligt utspridda, men kan orsaka instabilitet i komponenten.

Enligt forskarna är det nästintill omöjligt att helt eliminera porositeten i titan. Nästa steg är att börja undersöka pulvermaterial där dessa potentiella problem möjligtvis börjar.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage