Ett av de områden där 3d-skrivartekniken har sin snabbaste tillväxt är inom hälso- och sjukvården. Det visar en ny undersökning som gjorts av amerikanska IndustryARC som förutser en tillväxt inom detta segment på 18, 3 procent fram till 2020.
Under 2014 omsatte hälsosektorn inom 3d-industrin 487 miljoner US-dollar, vilket motsvarar drygt 3,8 miljarder svensk kronor. Utvecklingen har gått snabbast i USA som tillsammans med Kanada svarar för 39.7 procent av den totala marknaden (2014) medan Europa på andra plats svarade för drygt 18 procent följt av Asien med ungefär lika stor andel av marknaden. Störst tillväxt inom de närmaste åren förväntas ske i Asien samtidigt som den latinamerikanska marknaden förväntas öka från en låg nivå i dag.
3d-teknik används i dag inom allt fler områden inom hälso- och sjukvårdssektorn. Det kan handla om allt från dentalproteser till medicinska implantat, läkemedelstillverkning och ortopediska proteser. Ett område där 3d-skrivartekniken fått och förväntas få en ännu större betydelse är inom kosmetisk kirurgi.
Utvecklingen förväntas få en ytterligare en rejäl skjuts när biologiska vävnader, där mycket fortfarande befinner sig på forskningsstadiet, kan appliceras inom vården. Samma sak gäller när utvecklingen av individuellt designade läkemedel tar fart, ett område där utvecklingen visserligen kommit längre, men där det också pågår ett intensivt forskningsarbete runt om i världen på läkemedelsbolag, sjukhus och universitet.
De företag som leder införandet av 3d-teknik inom sjuk- och hälsovården är 3D Systems, Stratasys, EnvisionTEC, Invetech, Digilab, MicroFab Technologiesm bScryt och Tevido BioDevices.