Svenska konstskatter bevaras med modern teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 8 juni 2016

Carl 12.176

Karl XII dödsmask finns bland de artefakter som finns på Skokloster. Med hjälp av 3d-utskrivna kopior ska besökare få möjlighet att hålla i och undersöka föremålen.

Skokloster, ungefär mitt emellan Stockholm och Uppsala, är tillsammans med Läckö slott vid Vänern ett av Sveriges pampigaste och mest välbevarade barockslott.

Slottet, som ligger på en halvö i Mälaren, byggdes i mitten av 1600-talet av greve Carl Gustaf Wrangel som var en framstående militär under den svenska stormaktstiden. Arkitekten bakom större delen av slottet, som aldrig helt färdigställts var Casper Vogel. Exempelvis är den stora festsalen högst upp i slottet inte färdigbyggd. När greven dog lämnade hantverkarna slottet och plankor bräder och arbetsverktyg finns fortfarande kvar precis som de lämnades en gång i tiden.

Till slottet förde Carl Gustaf Wrangel bland annat ett stort antal ovärderliga konstskatter, krigsbyten, som erövrats under olika fälttåg. I slottet finns också grevens egen imponerande vapensamling, som är en av de största i sitt slag i hela världen.

För att göra det möjligt för besökare på slottet att få ta och känna på de olika föremålen har man från slottsledningens sida bestämt sig för att skapa exakta kopior av ett utvalt antal objekt som framställs med hjälp av 3d-skrivarteknik i naturlig storlek och med alla detaljer.

Uppdraget att scanna så många föremål som möjligt gick till Teddy Larsson på Antonius Köster.

– Under de sju timmar vi hade till vårt förfogande hann vi med sammanlagt 15 objekt som nu väntar på 3d-utskrift, berättar Teddy Larsson.

– För mig personligen var det ett annorlunda uppdrag, men mycket intressant och spännande. Bland annat fick jag scanna Karl XII:s dödsmask som finns i slottets samlingar liksom en rad andra värdefulla föremål. Allt från greve Wrangels egen pistol till en vacker dryckespokal i överdådig barockstil.

Syftet med projektet, förutom att besökarna ska få möjlighet att hålla i kopiorna, är också att säkerställa att det finns exakta kopior av originalen, som annars för alltid skulle kunna vara förlorade vid exempelvis en storskalig brand.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1