Proffs på plast utarbetar ny matningsteknik för 3d-skrivare

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 8 juni 2016

31339234-origpic-ee7e1d

Martin Bondéus är materialexpert inom polymera material, det vill säga proffs på plast. I mer än 25 år har han arbetat med produktutveckling och produktion. Under de senaste 15 åren har han använt sig av 3d-skrivarteknik för att ta fram prototyper på nya produkter och lösningar.

När vissa av patenten inom 3d-skrivarteknik löpte ut och det blev möjligt för vem som helst att börja experimentera inom området började Martin, som älskar teknik, omedelbart bygga sin egen printer hemma i garaget i Värnamo.

– Ett av de kända problemen inom 3D-printning är matningen av materialet som används för utskriften, säger Martin Bondéus. Matningstekniken som används idag har begränsningar vilket innebär att den inte har tillräckligt med kraft för att mata tråden i den takt som behövs för att kvalitén skall bli optimal.

– Den slirar lätt på materialet och gräver ett ”dike” i materialet vilket gör att man ofta får kassera det som printats och börja om igen. Eftersom en detalj kan ta flera timmar att printa är detta givetvis ett stort och dyrt problem.

När Martin byggde sin egen 3d-skrivare började han experimentera med en ny variant på själva matningsfunktionen för att försöka lösa problemet. Genom att konstruera en helt ny matare med två drivhjul istället för standardmatarens enkla drivhjul hittade han ett sätt att få dubbelt så hög matningskraft vilket drastiskt minskade utskriftsfelen och kortade utskriftstiden.

Genom kontakter med andra 3D-fantaster gjorde han en testförsäljning av ett mindre antal matare och fick strålande recensioner. Efterfrågan växte snabbt och Martin bestämde sig för att satsa fullt ut som företagare och startade Bondtech,

– Försäljningen av 3d- skrivare ökar kraftigt över hela världen vilket gör att behovet av ett tillförlitligt matningssystem är väldigt stort, berättar Martin Bondéus. I dag säljer vi olika matarsystem till såväl privatpersoner som företag och tillverkare i 35 länder. USA är den största enskilda marknaden.

Diskussioner förs nu också med flera större skrivartillverkare om att ta in Bondtechs produkter i sina maskiner för att öka konkurrenskraften.

Martin Bondéus mål är att Bondtech ska växa och framöver utveckla fler produkter inom det additiva området. För att få hjälp att utveckla marknadsföringen, e-handeln och på sikt ta in kapital i bolaget har han tagit hjälp av Science Park i Jönköping och är nu en del av Science Parks inkubator. Symboliskt nog flyttar Bondtech också i dagarna ut ur Martins garage och in i egna lokaler i Värnamo.

– Det här är något jag verkligen brinner för. 3d-skrivartekniken är så otroligt fascinerande och det finns en enorm utvecklingspotential. Kan jag vara med och dra mitt strå till stacken är det helt fantastiskt, avslutar Martin Bondéus.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1