Proffs på plast utarbetar ny matningsteknik för 3d-skrivare

31339234-origpic-ee7e1d

Martin Bondéus är materialexpert inom polymera material, det vill säga proffs på plast. I mer än 25 år har han arbetat med produktutveckling och produktion. Under de senaste 15 åren har han använt sig av 3d-skrivarteknik för att ta fram prototyper på nya produkter och lösningar.

När vissa av patenten inom 3d-skrivarteknik löpte ut och det blev möjligt för vem som helst att börja experimentera inom området började Martin, som älskar teknik, omedelbart bygga sin egen printer hemma i garaget i Värnamo.

– Ett av de kända problemen inom 3D-printning är matningen av materialet som används för utskriften, säger Martin Bondéus. Matningstekniken som används idag har begränsningar vilket innebär att den inte har tillräckligt med kraft för att mata tråden i den takt som behövs för att kvalitén skall bli optimal.

– Den slirar lätt på materialet och gräver ett ”dike” i materialet vilket gör att man ofta får kassera det som printats och börja om igen. Eftersom en detalj kan ta flera timmar att printa är detta givetvis ett stort och dyrt problem.

När Martin byggde sin egen 3d-skrivare började han experimentera med en ny variant på själva matningsfunktionen för att försöka lösa problemet. Genom att konstruera en helt ny matare med två drivhjul istället för standardmatarens enkla drivhjul hittade han ett sätt att få dubbelt så hög matningskraft vilket drastiskt minskade utskriftsfelen och kortade utskriftstiden.

Genom kontakter med andra 3D-fantaster gjorde han en testförsäljning av ett mindre antal matare och fick strålande recensioner. Efterfrågan växte snabbt och Martin bestämde sig för att satsa fullt ut som företagare och startade Bondtech,

– Försäljningen av 3d- skrivare ökar kraftigt över hela världen vilket gör att behovet av ett tillförlitligt matningssystem är väldigt stort, berättar Martin Bondéus. I dag säljer vi olika matarsystem till såväl privatpersoner som företag och tillverkare i 35 länder. USA är den största enskilda marknaden.

Diskussioner förs nu också med flera större skrivartillverkare om att ta in Bondtechs produkter i sina maskiner för att öka konkurrenskraften.

Martin Bondéus mål är att Bondtech ska växa och framöver utveckla fler produkter inom det additiva området. För att få hjälp att utveckla marknadsföringen, e-handeln och på sikt ta in kapital i bolaget har han tagit hjälp av Science Park i Jönköping och är nu en del av Science Parks inkubator. Symboliskt nog flyttar Bondtech också i dagarna ut ur Martins garage och in i egna lokaler i Värnamo.

– Det här är något jag verkligen brinner för. 3d-skrivartekniken är så otroligt fascinerande och det finns en enorm utvecklingspotential. Kan jag vara med och dra mitt strå till stacken är det helt fantastiskt, avslutar Martin Bondéus.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


CELLINK utmanar cancerceller

Från mänsklig vävnad till fokus på mänskliga cancerceller. – Det viktigaste är att skapa patientnytta världen över, säger Erik Gatenholm, vd för bioskrivarföretaget CELLINK.

Publicerat av: 

De har siktet inställt på metall

3D Systems och GF Machining Solutions ska tillsammans utveckla en ny generation 3d-skrivare. Tillsammans vill de omdefiniera tillverkningsprocessen för komplexa metalldelar.

Publicerat av: 

Ta steget in i framtiden med 3d-utskrivna klackar

Sko eller skulptur? Nu lanseras vad som kanske kan bli morgondagens nya partyskor: 3d-utskrivna och individanpassade ”Myceliumsko”. – Vi konstruerade inte bara en sko utan en historia om kontinuitet och innovation, säger designerparet Ica och Kostika. 

Publicerat av: 

Mammut får tvilling i plast

Materialise har gett sig in på ett 3d-projekt som heter duga. Ta en titt på vad företaget menar är det största projektet med hjälp av SLA-teknik någonsin…

Publicerat av: 

Så hjälper du eleverna att nå de nya läromålen

I juli infördes förändringar i läroplanen för en ökad IT-kompetens i skolan. Konferensen 3dp School, den 16 augusti, ger lärare möjlighet att tanka kunskap om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan hjälpa eleverna att uppnå de nya målen.

Publicerat av: 

Mer matchmaking inom svensk industri

Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige. Inom 3d-tekniken har detta märkts genom ett flertal nystartade innovationslabb. Nu tilldelas Tillväxtverket 20 miljoner för att göra Sverige världsledande inom hållbar industriell produktion. 

Publicerat av: 

Beställ organ via ny molntjänst

3D-Systems lanserar ny on-demand-tjänst för hälsovårdspersonal. – Vi är dedikerade att fortsätta att expandera våra vårdtjänster för att möta marknadens behov, säger Katie Weimer, vice vd för medicinsk utrustning på 3D Systems.

Publicerat av: 

Arkitektkopia utökar sin
3d-satsning

Arkitektkopia kompletterar och utökar i sin satsning på 3d-utskrifter. – Vår målsättning är långsiktigt att bli marknadsledare inom valda kundsegment, säger Arkitektkopias vd Gunnar Duintjer.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Fem universitet tar emot 3d-skrivare av metall

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: