3d-scanna med din mobiltelefon

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 9 juni 2016

snapchat-acquires-sceene-scanning-01

Snapchat är en av de populäraste apparna för tillfället. Användaren tar ett foto eller spelar in en kort videofilm, bestämmer hur länge fotot ska visas för mottagaren och skriver ett meddelande som sedan skickas till en eller flera mottagare.

Nu har företaget bakom Snapchat köpt det bolag som utvecklat appen Seene som finns att ladda ner både för iTunes och för Google play. Med hjälp av appen kan man 3d-scanna exempelvis ansikten eller andra föremål utan att man först ladda ner någon hårdvara. Själva scanningen går till så att man tar fem olika bilder och sedan lägger appen ihop dessa så att det blir djup i den slutliga bilden. Bilden kan sedan skrivas ut med en 3d-skrivare.

Resultatet blir så här långt inte särskilt bra. Tekniken är fortfarande i sin linda, men utvecklingen går snabbt framåt och i takt med det höjs kvaliteten på scanningen och därmed också möjligheten att få bra 3d-utskrifter.

Hur mycket Snapchat betalat för Seene är inte känt. Men man kan förmoda att det rör sig om en rejäl summa. Snapchat värderades nyligen till obegripliga 19 miljarder dollar och har över 100 miljoner användare dagligen som skickar bilder och korta filmer.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage