Snilleblixt blev grunden till nytt smyckeföretag

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 15 juni 2016

Dire_Wolf_SS_1024x1024

Med rätt idé och en 3d-skrivare väntar framgången runt hörnet. Det är den amerikanska smycketillverkaren Fire & Bone ett lysande exempel på.

Allt började med att företagets grundare – Jason Bakutis, Chris, Boynton och Matt Kroner – satt och funderade på hur de skulle kunna använda sina 3d-skrivarkunskaper på ett smart och roligt sätt. När idén om att tillverka repliker av olika djurkranier som smycken kom upp var de övertygade om att de hade kommit något kommersiellt gångbart på spåren.

Efter att ha 3d-scanning av ett antal djurkranier och sedan förminskat dessa till rätt storlek började de 3d-tillverka kranier som kan fås i silver eller brons. Sammanlagt omfattar kollektionen 35 olika skallar med bland annat alligator, hjort, myskoxe, tvättbjörn, järv och helig ibis som storsäljare.

Det dröjde inte länge förrän ett flertal naturhistoriska museer runt om i världen hörde av sig och ville börja sälja smyckena i sina shoppar. Ryktet om de läckra miniatyrerna av kranierna fortsatte att sprida sig och i dag säljs merparten av smycken på företagets egen webbshop.

Företaget har nu en omsättning på över en 1 miljon dollar, visar god lönsamhet och antalet anställda ökar kontinuerligt.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage