Industriell maskin för kompositer från EnvisionTEC

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 juni 2016

envisiontec_slcom1

En teknik som det inte talas om särskilt ofta i 3d-skrivarvärlden är LOM, Laminated Object Manufacturing. Den påminner om Mcors teknik med papper, men oftast används plastmaterial i ark eller på rulle för att bygga upp geometrier lager för lager.

Nu släpper EnvisionTEC en ny 3d-skrivare i storformat som använder just LOM-tekniken. Modellen, SLCOM1 (står för Selective Lamination Composites Object Manufacturing) är rätt ovanlig för företaget som de senaste åren lagt stort fokus och stora resurser på sina SLA-liknande tekniker DLP och 3SP. Här arbetar man snarare mot god ytfinish och hög upplösning, även för extremt små komponenter som smycken och dentalapplikationer.

Enligt EnvisionTEC är SLCOM1 den första maskinen som kan producera i komplexa plastkompositer som PEEK, PC, glasfiber och kolfiber. Byggvolymen ligger på 61 x 76 x 61 centimeter. Målgrupperna finns inom områden som automotive, aerospace, varvsindustri och byggbransch.

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage