Innovativ produktion och hållbarhet på 3dp Fashion-konferens

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 augusti 2016

3dpfashion2016_header_editorial

Den 12 oktober är det tid för årets 3dp Fashion-konferens. I år hålls den på Berns i Stockholm. Fokus för årets upplaga är dels hur 3d-skrivare och 3d-verktyg kan användas för att designa och producera modeprodukter, dels hur 3d-teknikerna kan bidra till att förändra infrastruktur och produktionssätt i modebranschen. Några av nyckelfrågorna är hållbar produktion, konsumenten som med-designer och lokal produktion.

Keynote-talare är Sigrid Barnekow, chef för Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram för hållbart mode, inleder dagen med en vision om hur 3d-teknikerna och 3d-skrivaren kan bidra till en mer hållbar modeindustri och där konsumenten blir med-designer.

Generativ design – att låta dator och programvara generera form och design – är ett växande område i många kreativa branscher. I år kommer Lars Pursche från programvaruföretag SolidThinking att förklara hur generativ design fungerar och hur det används av flera kända varumärken.

Från Loughborough university i England forskar Dr Guy Bingham om 3d-utskrivna plagg och ”tyg”. Det är ett samarbete med klädmärket Yeh Group som ska utmynna i nya produktionsmetoder som ska ge lägre spill och avsevärt mindre miljöpåverkan.

Sverige har också betydande forskning inom 3d-teknik. Från Textilhögskolan i Borås kommer Jonas Larsson och Niina Hernandez att berätta om sin forskning kring 3d-scanning av kroppar för bättre passform och hur detta kan integreras i både produktion och retail.

Läs mer om 3dp Fashion här


SE VIDEON OM 3DP FASHION

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two