Innovativ produktion och hållbarhet på 3dp Fashion-konferens

3dpfashion2016_header_editorial

Den 12 oktober är det tid för årets 3dp Fashion-konferens. I år hålls den på Berns i Stockholm. Fokus för årets upplaga är dels hur 3d-skrivare och 3d-verktyg kan användas för att designa och producera modeprodukter, dels hur 3d-teknikerna kan bidra till att förändra infrastruktur och produktionssätt i modebranschen. Några av nyckelfrågorna är hållbar produktion, konsumenten som med-designer och lokal produktion.

Keynote-talare är Sigrid Barnekow, chef för Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram för hållbart mode, inleder dagen med en vision om hur 3d-teknikerna och 3d-skrivaren kan bidra till en mer hållbar modeindustri och där konsumenten blir med-designer.

Generativ design – att låta dator och programvara generera form och design – är ett växande område i många kreativa branscher. I år kommer Lars Pursche från programvaruföretag SolidThinking att förklara hur generativ design fungerar och hur det används av flera kända varumärken.

Från Loughborough university i England forskar Dr Guy Bingham om 3d-utskrivna plagg och ”tyg”. Det är ett samarbete med klädmärket Yeh Group som ska utmynna i nya produktionsmetoder som ska ge lägre spill och avsevärt mindre miljöpåverkan.

Sverige har också betydande forskning inom 3d-teknik. Från Textilhögskolan i Borås kommer Jonas Larsson och Niina Hernandez att berätta om sin forskning kring 3d-scanning av kroppar för bättre passform och hur detta kan integreras i både produktion och retail.

Läs mer om 3dp Fashion här


SE VIDEON OM 3DP FASHION

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Lasertech växlar upp kapaciteten

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: 

”Generativ design sparar tid”

Autodesk vill med sina programvaror vara bryggan mellan designern och producenten. På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 12–15 november, var företaget på plats för att prata mer om möjligheterna med bland annat generativ design. 

Publicerat av: 

Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: