Innovativ produktion och hållbarhet på 3dp Fashion-konferens

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 augusti 2016

3dpfashion2016_header_editorial

Den 12 oktober är det tid för årets 3dp Fashion-konferens. I år hålls den på Berns i Stockholm. Fokus för årets upplaga är dels hur 3d-skrivare och 3d-verktyg kan användas för att designa och producera modeprodukter, dels hur 3d-teknikerna kan bidra till att förändra infrastruktur och produktionssätt i modebranschen. Några av nyckelfrågorna är hållbar produktion, konsumenten som med-designer och lokal produktion.

Keynote-talare är Sigrid Barnekow, chef för Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram för hållbart mode, inleder dagen med en vision om hur 3d-teknikerna och 3d-skrivaren kan bidra till en mer hållbar modeindustri och där konsumenten blir med-designer.

Generativ design – att låta dator och programvara generera form och design – är ett växande område i många kreativa branscher. I år kommer Lars Pursche från programvaruföretag SolidThinking att förklara hur generativ design fungerar och hur det används av flera kända varumärken.

Från Loughborough university i England forskar Dr Guy Bingham om 3d-utskrivna plagg och ”tyg”. Det är ett samarbete med klädmärket Yeh Group som ska utmynna i nya produktionsmetoder som ska ge lägre spill och avsevärt mindre miljöpåverkan.

Sverige har också betydande forskning inom 3d-teknik. Från Textilhögskolan i Borås kommer Jonas Larsson och Niina Hernandez att berätta om sin forskning kring 3d-scanning av kroppar för bättre passform och hur detta kan integreras i både produktion och retail.

Läs mer om 3dp Fashion här


SE VIDEON OM 3DP FASHION

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1