Innovativ produktion och hållbarhet på 3dp Fashion-konferens

3dpfashion2016_header_editorial

Den 12 oktober är det tid för årets 3dp Fashion-konferens. I år hålls den på Berns i Stockholm. Fokus för årets upplaga är dels hur 3d-skrivare och 3d-verktyg kan användas för att designa och producera modeprodukter, dels hur 3d-teknikerna kan bidra till att förändra infrastruktur och produktionssätt i modebranschen. Några av nyckelfrågorna är hållbar produktion, konsumenten som med-designer och lokal produktion.

Keynote-talare är Sigrid Barnekow, chef för Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram för hållbart mode, inleder dagen med en vision om hur 3d-teknikerna och 3d-skrivaren kan bidra till en mer hållbar modeindustri och där konsumenten blir med-designer.

Generativ design – att låta dator och programvara generera form och design – är ett växande område i många kreativa branscher. I år kommer Lars Pursche från programvaruföretag SolidThinking att förklara hur generativ design fungerar och hur det används av flera kända varumärken.

Från Loughborough university i England forskar Dr Guy Bingham om 3d-utskrivna plagg och “tyg”. Det är ett samarbete med klädmärket Yeh Group som ska utmynna i nya produktionsmetoder som ska ge lägre spill och avsevärt mindre miljöpåverkan.

Sverige har också betydande forskning inom 3d-teknik. Från Textilhögskolan i Borås kommer Jonas Larsson och Niina Hernandez att berätta om sin forskning kring 3d-scanning av kroppar för bättre passform och hur detta kan integreras i både produktion och retail.

Läs mer om 3dp Fashion här


SE VIDEON OM 3DP FASHION

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: