Ordning & reda bland 3d-filerna med Autodesk-verktyg

autodesk-design-graph-02

Google för 3d-modeller. Så presenterar Autodesk sitt nya organiseringsverktyg Design Graph. Programmet använder maskininlärning för att kategorisera och katalogisera 3d-designdata.

Det pågår stora förändringar inom tillverkning och produktutveckling, kanske det största sedan den industriella revolutionen. Sättet vi skapar nya produkter på har förändrats. Tekniken är ny, men så även arbetssätt och processer. För designers och ingenjörer innebär detta nya möjligheter, men också nya utmaningar. Autodesk ställde sig därför frågan: Hur kan vi bättre organisera information och data kring en design och hitta ett sätt som stämmer bättre överens med hur människan tänker och skapar.

Design Graph finns tillgängligt som en del av Autodesks molntjänst A360. Systemet använder sig av algoritmer för att hämta stora mängder 3d-designdata som sedan in till minsta komponent kategoriseras in i ett ständigt levande och anpassbart katalogsystem.

– Vi har skapat Design Graph så att designers kan fokusera sin tid på rätt saker. Med Design Graph sparar du tid, tar bort överflödiga moment och minskar risken för dyrbara misstag, säger Mike Haley, chef för området Machine Intelligence hos Autodesk.

De senaste årens framsteg inom programmering i kombination med molntjänsternas närmast obegränsade beräkningskapacitet har lett till att datorer nu kan ta fram egna förslag baserat på vad den tidigare ”lärt sig” och identifierat. Med Design Graph så kan datorn med hjälp av systemet identifiera och hitta modeller baserat på form och struktur – och är inte bunden till en viss komponents metadata.

– Maskininlärning och artificiell intelligens har redan gjort entré i vår vardag, men så vitt vi vet så är Design Graph den första applikationen av det här slaget inom industridesign och maskinteknik. Detta är första gången som Autodesk drar nytta av denna kraftfulla teknik för att klart förbättra och driva fram designprocessen. Potentialen är enorm och vi tror att det finns massor att hämta inom maskinlärning i framtiden, avslutar Mike Haley.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Lasertech växlar upp kapaciteten

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: 

”Generativ design sparar tid”

Autodesk vill med sina programvaror vara bryggan mellan designern och producenten. På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 12–15 november, var företaget på plats för att prata mer om möjligheterna med bland annat generativ design. 

Publicerat av: 

Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: