3d för skylttryckare

Text:Peter Ollén
PUBLICERAD: 11 augusti 2016
Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.
Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.

Nu kan du trycka skyltar i 3d. Det är israeliska MassivIT som gjort en jättelik maskin som kan producera 1,8 meter höga och 1 meter breda föremål. På den grafisk mässan Drupa i maj i år blev det här en riktig skräll och den första maskinen är redan beställd till Sverige. Visutech har fått agenturen och siktet är inställt på nordisk premiär på Sign&Printmässan i Oslo den 14 och 15 september.

Den här 3d-skrivaren kan användas till mycket. På Drupa visades figurer i kolossalt format – men också gjutformar för plaster som ska formas och prototyper för industrin.

– Med MassivIT kommer skylttillverkarna att både erbjuda nya möjligheter för sina kunder – och kunna skapa helt nya kunder inom industrin, säger Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech och glad ägare av den 12e maskinen som tillverkas av det nya företaget MassivIT.

Även om MassivIT är nytt, så är inte personerna bakom några duvungar. Här finns både en av skaparna bakom Scitex och grundaren av Objet, som är en av världens mest framgångsrika 3d-skrivare. Det man gjort här är egentligen samma sak som i Objet, men typ extra allt.

– Och medan bläckskrivarna tävlar om vem som kan ha de minsta munstyckena, så sprutas materialet här ut ur ett munstycke med en öppning på över en millimeter, säger Jan-Olof Jungersten, som inte räknar med att servicebehovet blir så stort.

– Det är ju egentligen beprövad teknik, bara i större format. Och skrivaren matas med vanliga STL-filer.

Materialet är en uv-härdande gelé. Huvudet, som rör sig över objektet, har en uv-lampa direkt bakom sprutan. Det gör att produkterna, direkt från MassivIT kan gå till vidare bearbetning eller användning. På mässan visades produkter som billackerats eller målats på olika sätt. Där visades prototyper, designade lampor, gjutformar och kopior av museumsföremål. De begagnade produkterna kan sopsorteras som vanlig plast.

3,5 miljoner får man hosta upp för att bli ägare av en MassivIT-maskin. Installation och utbildning görs på en dag. Sedan kostar materialet ungefär 100 euro per kilo. Genom att göra objekten ihåliga, håller man nere materialanvändningen. Vill man sedan fylla igen håligheten kan man använda skumplast, plastic padding eller något annat, billigare material.

 

 

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype