3d-skrivarföretagen du bör ha koll på i år

kikare

Det har varit gott om tekniklanseringar i 3d-skrivarvärlden det senaste året. HP, Carbon och MassivIT är några företag som utvecklat innovativa lösningar med potential att förändra tekniklandskapet framöver.

Webbplatsen All3dp har tagit fram en lista med 30 företag i branschen som de menar vi bör ha koll på under året. Här är några av guldkornen.

wasp

WASP
Italienska WASP, eller World’s Advanced Saving Project, är en storskalig 3d-skrivare för att snabbt kunna producera billiga hus i utvecklingsländer eller i katastrofdrabbade områden genom att använda material i närheten, till exempel olika typer av avfall eller jord. Företaget drivs som en icke-vinstdrivande organisation.

Rize 3D
Rize 3D är ett amerikanskt företag som utvecklat en produktionsprocess som de döpt till Augmented Polymer Deposition, ett slags FDM-teknik. Enligt företaget innebär produktionstekniken ingen eller en kraftigt reducerad efterbehandling av de geometrier som skrivs ut i deras skrivare Rize One. Grundarna kommer från företag som Zcorp och Objet. Det finns ännu ingen uppgift om när den första modellen släpps kommersiellt.

cytosurge

Cytosurge
Cytosurge är en schweizisk spin-off från ETH Zürich som utvecklat en maskin för metallbaserade nanoutskrifter framtagen för medicinteknik. Tekniken heter FluidFM.

Big Rep
Big Rep är ett tyskt företag som utvecklat en storskalig FDM-maskin som ska klara en byggvolym på en kubikmeter. Det är världens största byggvolym för en maskin som bygger på extruderingsteknik. Maskinen har rönt stor uppmärksamhet hos arkitekter, formgivare och ingenjörer som ständigt är på jakt efter möjligheten att skriva ut i större format.
Den fullständiga listan hittar du här

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “3d-skrivarföretagen du bör ha koll på i år”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: