Modellera fritt med haptisk teknik

haptic_tech

Teddy Larsson, applikationsingenjör hos servicebyrån Antonius Köster, demonstrerar Freeform och det haptiska verktyget Touch.

Freeform Software och det tillhörande haptiska verktyget Touch från 3D Systems är en innovation som utvecklades av två studenter på MIT i Boston i början av 1990-talet. Det är ett helt nytt sätt att konstruera digitalt, fast med ”fysisk” känsla.

Haptisk teknik bygger på en samverkan mellan modelleringsprogramvara och en mekanik som fungerar i tre axlar. Det fysiska modelleringsverktyget påminner om en penna. Touch har funktioner för att simulera motstånd och friktion. På så sätt upplevs ett digitalt objekt, till exempel en lerklump, som ett fysiskt. Just denna brygga mellan digitalt och fysiskt är själva grunden för hur man arbetar med verktyget.

Användningsområdena är vitt skilda, från konstruktion till simuleringar. Det senare används bland annat av Boeing, där mekaniker övar i en virtuell miljö på att spänna skruvar i flygplansmotorer. Det ska tilläggas att Freeform och Touch inte är till för att konstruera med raka linjer, utan snarare organiska och komplexa former.

– Vi vill inte placera tekniken i något industrifack, säger Teddy Larsson, applikationsingenjör på servicebyrån Antonius Köster, som säljer installationer i Tyskland och Europa. Vi har kunder från vitt skilda områden som medicinsk teknik, dental, juvelerare, godistillverkare och industridesign.

haptic_tech2

Skrädarsytt är bäst
Freeform och Touch kan säljas som ett färdigt paket, men det är ett öppet system som i nästan alla fall skräddarsys för kundernas räkning, helt beroende på vad systemet ska användas för.

– Vi kommer in tidigt i processen och skapar ett smidigt arbetsflöde i samarbete med kunden, säger Teddy Larsson.

– Till exempel är svenska DevinSense ensamma om att utveckla programvara för medicinska simuleringar.

Modellera med frihet
Det finns flera arbetsformer när det gäller modellering och konstruktion. Antingen börjar man från scratch eller med importerade modeller. Programmet har stöd för de vanligast förekommande 3d-filformaten.

– Det finns ett stort antal former att utgå från och alla paletter går att skräddarsy, säger Teddy Larsson.

Freeform är baserat på voxlar. En fördel med voxelbaserade verktyg är att du har total formfrihet. Du kan ändra topologi under arbetets gång, allt eftersom du ändrar en form, tar bort eller lägger till material.

Modelleringsverktygen i programmet representerar de som ler- och vaxskulptörer använder. Utöver dessa finns ett stort antal verktyg och funktioner för att manipulera det objekt man arbetar med. Du kan till exempel ändra upplösning, variera hårdheten i material, lägga samman flera objekt med mera.

Det går också att plocka in olika former av 3d-scanningar, även i flera lager, vilket kan vara användbart inom medicin och vård. Freeform har stöd för stl-export om man vill 3d-printa sina objekt.

– Just medicinsk teknik är vår starka sida i Tyskland, där flera stora aktörer använder haptisk teknik, både för modellering av implantat, men även för olika former av simuleringar. I Sverige är tekniken dock rätt okänd, men jag tror att det finns en marknad för tekniken här, avslutar Teddy Larsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Modellera fritt med haptisk teknik”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: