Därför är FDM-skrivarna så populära

fdm_mojo_stratasys

Sedan början av 2000-talet har extruderingstekniken, den teknik som Stratasys patenterat som FDM, Fused Deposition Modeling, varit den mest populära 3d-skrivartekniken. 2003 sålde Stratasys nästan lika många FDM-lösningar som alla andra sålda 3d-skrivare tillsammans. Det skriver det amerikanska analys- och konsultföretaget Wohlers Associates på sin webbplats. Några år senare, 2006, stod Stratasys FDM-försäljning för 54,7 procent av alla sålda system det året.

2007 innebar en vändpunkt för extruderingstekniken. Under året fick open source-projektet RepRap stor uppmärksamhet. Inte så underligt, för det var samma år som nyckelpatent för FDM-tekniken gick ut, patent som härrörde från Stratasys. Enligt Wohlers såldes det 2007 runt 66 FDM-baserade lågprismodeller. Sju år senare såldes det 12 850 stycken industriella system (sådana som kostar över 5000 dollar).

De två personer som är ansvariga för utvecklingen inom FDM-tekniken är Scott Crump, medgrundare av Stratasys, och Adrian Bowyer, som startade RepRap-projektet. I slutet av förra året stängde Bowyer det företag som projektet utmynnade i, RepRapPro. När det gäller mindre, ofta konsumentinriktade, FDM-lösningar är konkurrensen mördande. Wohlers uppskattar att det idag finns över 300 företag världen över som tillverkar och säljer FDM-skrivare. Det kan vara en blygsam siffra, för ingen vet riktigt omfattningen av de kinesiska FDM-utvecklarna.

Så vad kommer att hända med FDM-sektorn? Är det ett ”race to the bottom” för alla de som tillverkar konsumentmaskiner? Se bara nedskärningarna inom MakerBot, eller det faktum att 3D Systems förra året slutade tillverka sina minsta Cube-modeller. Samtidigt är FDM en teknik som utgör en perfekt ingång för allt från nyfikna ingenjörer till konsumenter med maker-drömmar. Men det är också en stabil teknik som används i stor utsträckning för tillverkning av allt från prototyper till slutprodukter i en rad industrier.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: