Därför är FDM-skrivarna så populära

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 augusti 2016

fdm_mojo_stratasys

Sedan början av 2000-talet har extruderingstekniken, den teknik som Stratasys patenterat som FDM, Fused Deposition Modeling, varit den mest populära 3d-skrivartekniken. 2003 sålde Stratasys nästan lika många FDM-lösningar som alla andra sålda 3d-skrivare tillsammans. Det skriver det amerikanska analys- och konsultföretaget Wohlers Associates på sin webbplats. Några år senare, 2006, stod Stratasys FDM-försäljning för 54,7 procent av alla sålda system det året.

2007 innebar en vändpunkt för extruderingstekniken. Under året fick open source-projektet RepRap stor uppmärksamhet. Inte så underligt, för det var samma år som nyckelpatent för FDM-tekniken gick ut, patent som härrörde från Stratasys. Enligt Wohlers såldes det 2007 runt 66 FDM-baserade lågprismodeller. Sju år senare såldes det 12 850 stycken industriella system (sådana som kostar över 5000 dollar).

De två personer som är ansvariga för utvecklingen inom FDM-tekniken är Scott Crump, medgrundare av Stratasys, och Adrian Bowyer, som startade RepRap-projektet. I slutet av förra året stängde Bowyer det företag som projektet utmynnade i, RepRapPro. När det gäller mindre, ofta konsumentinriktade, FDM-lösningar är konkurrensen mördande. Wohlers uppskattar att det idag finns över 300 företag världen över som tillverkar och säljer FDM-skrivare. Det kan vara en blygsam siffra, för ingen vet riktigt omfattningen av de kinesiska FDM-utvecklarna.

Så vad kommer att hända med FDM-sektorn? Är det ett ”race to the bottom” för alla de som tillverkar konsumentmaskiner? Se bara nedskärningarna inom MakerBot, eller det faktum att 3D Systems förra året slutade tillverka sina minsta Cube-modeller. Samtidigt är FDM en teknik som utgör en perfekt ingång för allt från nyfikna ingenjörer till konsumenter med maker-drömmar. Men det är också en stabil teknik som används i stor utsträckning för tillverkning av allt från prototyper till slutprodukter i en rad industrier.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1