Därför är FDM-skrivarna så populära

fdm_mojo_stratasys

Sedan början av 2000-talet har extruderingstekniken, den teknik som Stratasys patenterat som FDM, Fused Deposition Modeling, varit den mest populära 3d-skrivartekniken. 2003 sålde Stratasys nästan lika många FDM-lösningar som alla andra sålda 3d-skrivare tillsammans. Det skriver det amerikanska analys- och konsultföretaget Wohlers Associates på sin webbplats. Några år senare, 2006, stod Stratasys FDM-försäljning för 54,7 procent av alla sålda system det året.

2007 innebar en vändpunkt för extruderingstekniken. Under året fick open source-projektet RepRap stor uppmärksamhet. Inte så underligt, för det var samma år som nyckelpatent för FDM-tekniken gick ut, patent som härrörde från Stratasys. Enligt Wohlers såldes det 2007 runt 66 FDM-baserade lågprismodeller. Sju år senare såldes det 12 850 stycken industriella system (sådana som kostar över 5000 dollar).

De två personer som är ansvariga för utvecklingen inom FDM-tekniken är Scott Crump, medgrundare av Stratasys, och Adrian Bowyer, som startade RepRap-projektet. I slutet av förra året stängde Bowyer det företag som projektet utmynnade i, RepRapPro. När det gäller mindre, ofta konsumentinriktade, FDM-lösningar är konkurrensen mördande. Wohlers uppskattar att det idag finns över 300 företag världen över som tillverkar och säljer FDM-skrivare. Det kan vara en blygsam siffra, för ingen vet riktigt omfattningen av de kinesiska FDM-utvecklarna.

Så vad kommer att hända med FDM-sektorn? Är det ett ”race to the bottom” för alla de som tillverkar konsumentmaskiner? Se bara nedskärningarna inom MakerBot, eller det faktum att 3D Systems förra året slutade tillverka sina minsta Cube-modeller. Samtidigt är FDM en teknik som utgör en perfekt ingång för allt från nyfikna ingenjörer till konsumenter med maker-drömmar. Men det är också en stabil teknik som används i stor utsträckning för tillverkning av allt från prototyper till slutprodukter i en rad industrier.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: