Produktutveckling i topp enligt undersökning

3d_3_0

Arbete med gjutformar vid 3d-skrivaren i Swerea SWECASTs test- och demoanläggning. FOTO: Martin Wänerholm.

Den franska servicebyrån Sculpteo har släppt sin årliga globala undersökning ”The state of 3d printing”. Här ser man närmare på hur företag i en rad olika branscher använder 3d-skrivarteknik. I år har tusen företag bidragit till resultatet som gäller för 2015.

I årets upplaga har Sculpteo tydligare åtskiljt hobbyister från professionella användare. I år är det bara de professionella användarna som får komma till tals. Man har också lagt till ett nytt kapitel om power users – de användare som driver på utvecklingen. Slutligen ingår nu också en branschspecifik analysdel.

När det gäller investeringar så förväntar sig de medverkande företagen en 68-procentig ökning av sina investeringar i 3d-skrivarteknik i år och en 77-procentig ökning nästa år.

Fortfarande använder 50 procent 3d-skrivare för prototypframtagning och inom detta applikationsområde är plast det vanligast använda materialet på 73 procent. Dock växer området slutprodukter och står idag för cirka 25 procent av allt som produceras. Tillväxten enligt undersökningen ligger på 50 procent.

Att korta tiden för produktutvecklingen är en av de starkaste drivkrafterna bakom företagens investeringar. 26 procent svarade att detta är den absolut viktigaste anledningen till att de börjat använda 3d-skrivarteknik. Andra prioriteringar är möjligheten att erbjuda skräddarsydda produkter (18%), ökad flexibilitet i produktionen (11%) och dra ner kostnaderna för att ta fram verktyg (8%).

När de deltagande företagen tillfrågades om rådande trender och innovationer inom tekniksfären så framstod nya tekniker och material som två av de viktigaste. Metall- och färgutskrifter ses också som viktigt.

Större effektivisering betyder främst högre utskriftshastighet för företagen, men även högre kvalitet. Bättre materialegenskaper, upplösning och högre ytfinish tillhör också önskvärda egenskaper.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: