Nya siffror visar på kraftig global tillväxt

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 18 augusti 2016

economic_growth

Nya siffror från det amerikanska analysföretaget IDC visar att 3d-skrivarinvesteringarna förväntas att uppgå till 35 miljarder dollar år 2020. Det framgår av en uppdaterad version av företagets rapport ”Worldwide Semiannual 3D Printing Spending Guide”.

Den nya prognosen är en fördubbling jämfört med förväntningarna på årets investeringar som ligger på 15,9 miljarder dollar. Sett till utvecklingen mellan 2015-2020 innebär siffrorna en årlig tillväxt på 24,1 procent.

3d-skrivare är bara en del i denna tillväxt fram till 2020. Dessa står endast för hälften av omsättningen. Programvara och tjänster kommer också att växa markant, enligt rapporten. Bara omsättningen för CAD-program förväntas att tredubblas de kommande fem åren, tätt följt av ondemand-tjänster.

Trenden pekar mot nya investeringsmönster där kunder rör sig bort från enklare konsumentskrivare, mot helhetslösningar som möjliggör högre kvalitet och mer lönsam produktion. Med en fortsatt mognad i utrustning, material och tjänster förväntar sig IDC att det kommer nya produktionsmöjligheter som kan bidra till fler innovationer inom tillverkning, produktdesign och medicinteknik.

Sett till branscher så ligger automotive i topp. Prototyp-produktion inom denna vertikal står för över fyra miljarder dollar år 2020. På andra plats återfinns aerospace och försvar på 2,4 miljarder dollar. En stark bubblare är dentalsektorn. Trots att man ännu inte har siffror från området, så ser IDC att det pågår en stor omställning mot användning av 3d-skrivare på dentalsidan.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1