Två ryska forskare, Anuar Kulmagambetov och Vladimir Bodyakin, håller på att utveckla en ny metod för att 3d-skriva med glas. Tekniken är tänkt att användas inom byggindustrin, där glas ska kunna ersätta andra material som cement.
Enligt forskarna är glas både användbart och flexibelt som byggmaterial. Det kräver inte att man tillsätter fiber eller kemiska additiver för att reducera härdning- och torktid.
– Smält glas har en hög grad av viskositet, det härdar snabbt och stelnar fort, säger forskarna. Skriver man ut väggar så kan dessa få olika densitet. Väggar med flera lager kan produceras med hög ytfinish, färg, men också andra egenskaper som ljusreflekterande och termisk ledning.
Glas som material är ett miljövänligt alternativ, menar forskarna. Det är också kostnadseffektivt eftersom det innehåller kiseldioxid, natriumkarbonat, dolomit eller andra additiver, beroende på applikation. Som byggnadsmaterial är det motståndskraftigt mot mögel och fukt och kräver lite underhåll.
Utskriftsprocessen bygger på att en glasugn matas med råmaterial som smälter. Samtidigt är ugnen en extruderare. Kapaciteten på ugnen kan vara allt från några få liter till flera kubikmeter. Visionen är att kunna kombinera flera extruderare med olika material för så kallad multimaterialutskrift.