Stratasys visar nästa generations industrilösningar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 25 augusti 2016

stratasys_robotic_demonstrator

3d-skrivartillverkaren Stratasys höll i veckan en teknikdemo på sitt huvudkontor i Minneapolis, USA. De visade upp två industriella lösningar som de menar ska öka automatiseringen och förenkla integration in i befintlig maskinpark hos större tillverkningsföretag.

De båda modellerna går under de kryptiska arbetsnamnen Infinite-Build 3D Demonstrator och Robotic Composite 3D Demonstrator. Enligt företaget är utvecklingen av dessa en reaktion på önskemål och krav som man fått in från sina kunder och växande nätverk av samarbetspartners. I nätverket ingår stora aktörer som Boeing, Ford och Siemens.

Stratasys Infinite Build 3D Demonstrator_BackDetail

Infinite-Build 3D Demonstrator är en skalbar lösning framtagen för stora volymer inom rymd & flyg och fordon. Skrivaren har en horisontell Z-axel, man har alltså lagt skrivaren ner på sidan. Resultatet är att maskinen då kan producera i det oändliga, med vissa begränsningar, förstås.

Skrivaren har också ett nytt extruderingssystem där man använder mikropellets av ett av de vanligaste Stratasys-materialen – Ultem 9085. Modellen har även multimaterialkapacitet med automatiserat materialbyte och utbytbara extruderingshuvuden.

Robotic Composite 3D Demonstrator har utvecklats med Siemens PLM-programvara. Resultatet är en skrivare med integrerad maskinvara för rörelsekontroll och en tillhörande programvara specifikt framtagen för att konstruera för 3d-utskrift. Enligt Stratasys är de traditionella metoderna för att ta fram kompositer extremt arbetsintensiva. Med Robotic Composite 3D Demonstrator ska det gå avsevärt kvickare, menar man.

I lösningen ingår en åttaaxlad robotarm som placerar material på en byggyta. Inget stödmaterial behövs. Användningsområden är interiörer i flygplan, vilket är en avgränsad nisch. Förhoppningen är att lösningen ska kunna skalas för en rad andra applikationer.


VIDEO
https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_86125289&feature=iv&src_vid=wDUMHFF-7vg&v=u_pSEhF3q3Q

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1