Stratasys visar nästa generations industrilösningar

stratasys_robotic_demonstrator

3d-skrivartillverkaren Stratasys höll i veckan en teknikdemo på sitt huvudkontor i Minneapolis, USA. De visade upp två industriella lösningar som de menar ska öka automatiseringen och förenkla integration in i befintlig maskinpark hos större tillverkningsföretag.

De båda modellerna går under de kryptiska arbetsnamnen Infinite-Build 3D Demonstrator och Robotic Composite 3D Demonstrator. Enligt företaget är utvecklingen av dessa en reaktion på önskemål och krav som man fått in från sina kunder och växande nätverk av samarbetspartners. I nätverket ingår stora aktörer som Boeing, Ford och Siemens.

Stratasys Infinite Build 3D Demonstrator_BackDetail

Infinite-Build 3D Demonstrator är en skalbar lösning framtagen för stora volymer inom rymd & flyg och fordon. Skrivaren har en horisontell Z-axel, man har alltså lagt skrivaren ner på sidan. Resultatet är att maskinen då kan producera i det oändliga, med vissa begränsningar, förstås.

Skrivaren har också ett nytt extruderingssystem där man använder mikropellets av ett av de vanligaste Stratasys-materialen – Ultem 9085. Modellen har även multimaterialkapacitet med automatiserat materialbyte och utbytbara extruderingshuvuden.

Robotic Composite 3D Demonstrator har utvecklats med Siemens PLM-programvara. Resultatet är en skrivare med integrerad maskinvara för rörelsekontroll och en tillhörande programvara specifikt framtagen för att konstruera för 3d-utskrift. Enligt Stratasys är de traditionella metoderna för att ta fram kompositer extremt arbetsintensiva. Med Robotic Composite 3D Demonstrator ska det gå avsevärt kvickare, menar man.

I lösningen ingår en åttaaxlad robotarm som placerar material på en byggyta. Inget stödmaterial behövs. Användningsområden är interiörer i flygplan, vilket är en avgränsad nisch. Förhoppningen är att lösningen ska kunna skalas för en rad andra applikationer.


VIDEO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: