Så bygger man en månbas på Arenan-invigning

Text:Josefin Hallgren
PUBLICERAD: 29 augusti 2016
Staffan Söderberg, Swerea. En av initiativtagarna till arenan klipper bandet. FOTO: Anneli Nygårds
Staffan Söderberg, Swerea. En av initiativtagarna till arenan klipper bandet. FOTO: Anneli Nygårds

Nu är den svenska arenan för additiv tillverkning av metaller invigd. Dagen började med ett seminarium. En rad intressanta presentationer fyllde lokalerna till bredden – bland annat fick deltagarna höra om hur det är möjligt att bygga en månbas tack vare 3d-teknik.

Dr. Tommaso Ghidini, ESA, var först ut i raden av flera intressanta talare vid seminariet, med tema 3d-tillverkning av metaller. Seminariet utgjorde startskottet för medlemsprogrammet ”The Swedish Arena for Additive Manufacturing of Metals”, som nu drar igång på allvar tillsammans med initiativtagarna Swerea, Chalmers och Högskolan Väst.

Med inlevelse och engagemang berättade Tommaso Ghidini bland annat om möjligheten att skicka en 3d-skrivare till månen och med denna skrivare bygga delarna till en månbas.

– Genom att använda en 3d-skrivare samt månens egen sand för att skapa byggdelar slipper forskarna skicka material med dyra rakettransporter, menade Ghidini.

En av de stora fördelarna med 3d-teknik är att materialet byggs upp lager på lager till önskad geometri är nådd. Detta minimerar exempelvis materialåtgången jämfört med traditionell tillverkning där man istället utgår från ett större ämne och skalar bort material till önskad geometri är nådd.

Initiativtagarna till arenan satsar stort på additiv tillverkning och syftet med arenan är att öka takten inom forskning och utbildning, för att i förlängningen stärka svensk konkurrenskraft. Drygt hundra deltagare från industri, institut och högskolor besökte seminariet som hölls i Kista, utanför Stockholm och som avslutades med en formell invigning av arenan.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3