Svensk aktör först med EOS flaggskepp

Siemens Industrial Turbomachinery, där Andreas Graichen är gruppchef, väljer nysläppta EOS M400-4.

Siemens Industrial Turbomachinery, där Andreas Graichen är gruppchef, väljer nysläppta EOS M400-4.

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS släpper nu sin flaggskeppsmaskin för metallproduktion på industriell skala. Systemet EOS M400-4 är en vidareutveckling av M400, men har hela fyra lasrar som ska ge kraftigt ökad prestanda.

Precis som EOS M400 är byggvolymen på 400 x 400 x 400 millimeter. De fyra 400-wattslasrarna producerar oberoende av varandra på en yta som mäter 250 x 250 millimeter. Här ingår en överlappning på 50 millimeter.

EOS ClearFlow är en funktion för att fördela processgas i byggkammaren utan att störa lasrarna. Dessutom ingår ett cirkulationsfilter som ska ha extra lång livslängd, något som EOS menar ska minska kostnader och korta produktionstid.

Med programvaran EOSTATE Monitoring Suite ska det som användare gå att hålla koll på pulverbädden och ett antal parametrar inklusive lasereffekt.

I ett första skede går det att använda materialen EOS NickelAlloy HX och EOS MaragingSteel MS1. Fler material kommer att lanseras inom en snar framtid, menar företaget.

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång satsade i början av året 200 miljoner på additiv tillverkning. Här har man precis fått installerat en M 400-4-modell.

– Vi valde EOS M400-4 för att ta vår additiva tillverkning till en ny nivå – från liten skala med en laser, till storskalig produktion med multipla lasrar, säger Andreas Graichen, gruppchef på Additive Manufacturing Centre of Competence i Finspång.

– Den bredare byggplattformen, den högre produktionstakten och ett nytt hanteringssystem gör att vi kan arbeta med en helt ny design av gasturbiner.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: