Investerar i avknoppning från Mittuniversitetet

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 1 september 2016
Göran Elovsson, vd, AIM Sweden.
Göran Elovsson, vd, AIM Sweden.

Almi Invest investerar 3,5 miljoner kronor i AIM Sweden, Additive Innovation & Manufacturing Sweden AB, som etablerar en helt ny produktionsanläggning för additiv tillverkning i Östersund. I emissionen på totalt 15,5 miljoner kr deltar också Investa Företagskapital samt ett antal privatinvesterare. Pengarna går till att köpa in utrustning samt att starta försäljning.

AIM Sweden är en stor satsning på en ny 3d-skrivaranläggning i Östersund. Bolaget har sitt ursprung i forskning vid Mittuniversitetet i Östersund, där man sysslat med 3d-skrivarteknik över femton år. Bland grundarna finns också personer med lång industriell erfarenhet, bland annat Lars-Erik Rännar, som medverkat på flera av 3dp.se:s konferenser under åren. Fokus för AIM Sweden ligger på tillverkningsindustri och medicinteknik, däribland ortopediska implantat i metallegeringar.

– Det är kombinationen av det industriella och forskningen som är unik för bolaget, säger Mats Håkansson, Investment Manager på Almi Invest. AIM ligger helt rätt i tiden i en bransch som börjat mogna och vi ser stor potential i detta.

AIM har redan påbörjat inköp av 3d-skrivare och har börjat tillverka produkter åt kunder, främst medicinska implantat samt olika industriella produkter.

–  Vi kan få fram konstruktioner som inte går att få fram med traditionell teknik, säger AIM:s vd Göran Elovsson. Det är ingen annan i Norden som gör detta, framför allt på metallsidan.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1