Unika produkter med ungdomligt ingenjörskap

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 5 september 2016

teenage_engineering_top_image

3DP I SVERIGE: Teenage Engineering är rätt unika i svensk tillverkningsindustri. Förutom att man satsar på hårt nischade produkter inom audio och musikproduktion, så gör man det mesta i huset. Eller, förlåt, i garaget. Det innebär att man förutom kompetens inom programmering, mekanik och elektronik också har flera produktionsverktyg, bland dem en 3d-printer i form av 3D Systems HD 3000.

Den första tanken som slår mig när jag kommit ner i det stora garage på södra Södermalm i Stockholm är att så här måste det ha sett ut 1976 i Cupertino, Kalifornien, när Steve Jobs och Steve Wozniak satt och byggde sina första Apple-datorer. Samma galna energi, samma passion och samma kreativa briljans.

Oscar Ahlgren, projektledare på företaget, är en av de som främst arbetar med företagets 3d-printer. Man arbetar inte med skarp produktion, men däremot går maskinen varm för det stora antalet iterationer under skisstadiet fram till funktionsprototyper som också fungerar som underlag för producenterna. Han har varit på företaget i två år och det var en delad passion för musiken som förde honom till företaget.

– Jag har alltid hållt på mycket med musik, men valde att plugga industriell ekonomi, både på Luleå Tekniska Universitet och i USA. Efter studierna fortsatte jag med musiken och snubblade av en händelse över Teenage Engineerings synth OP-1. Det var en stor wow-upplevelse för mig och när jag fick reda på att den var svenskutvecklad knackade jag på en dag och sa att jag ville jobba med dem.

I dag är Oscar produktansvarig för en produkt som heter Ortho Remote. Enkelt uttryckt är det en snusdosa med elektronik som styr en annan Teenage Engineering-produkt – den internetanslutna högtalaren OD-11. Tekniken i högtalaren bygger på den svenske audiologen och ingenjören Stig Carlssons högtalare från 1974. Den uppgraderade versionen innehåller förstärkare, wifi och bluetooth LE. Högtalaren hämtar musik direkt från molnet genom streaming från de vanliga streamingtjänsterna. Externa enheter används endast som fjärrkontroller för att tala om för högtalaren vad den ska streama, Då styr du musiken med appen Orthoplay. Men du kan också använda ”snusdosan” Ortho Remote. Den gör egentligen bara två saker – byter låt och sänker/höjer volymen. Och det är själva tanken. Det går även att tilldela speciella spellistor/radiostationer till en specifik Ortho Remote.

– Ortho Remote motsvarar en fjärr till en tv, det är hårdvaruversionen av vår app Orthoplay. Vi tagit bort alla displayer, inget ska blinka eller dra uppmärksamhet från musiken. Dessutom är den extremt taktil och ska smälta in i miljön den står i.

Både Ortho Remote och OD-11 har utvecklats internt och här har 3d-printern varit till stor hjälp.

– Vi gör all utveckling inhouse, från mekanik och elektronik till programmering. Vi outsourcar egentligen bara volymproduktion. Därför blir 3d-print ett viktigt redskap.

– Ortho Remote har varit under utveckling nu i över ett år. Ofta börjar en process med en idé och en design från Jesper Kouthoofd, vår, head of design. Ofta är han väldigt tydlig med formen. I fallet med Ortho Remote var förlagan faktiskt en snusdosa.

– När vi fått designramen arbetar vi på funktionsspecen – hur produkten ska fungera. Därefter kommer elektroniken in. Därefter börjar vi producera skisser i 3d-printer. Dessa måste tweakas ett antal gånger, varpå vi skriver ut på nytt. På så sätt itererar vi oss fram med 3d-print, initialt med enkla skisser fram till funktionsprototyper. Det har helt enkelt sparat oss oändligt mycket i tooling-kostnader.

– När vi nu är nära en produktlansering har vi också kunnat printa en färdig produkt, slipa höljet, lacka och sätta på text.

– Några tydliga utmaningar med just vår maskin har varit att vi arbetat i ett skört material. När du arbetar med snap-fit-funktioner, som en batterilucka, till exempel, går komponenterna ofta sönder. Det är rätt frustrerande. Vi vill att det ska bete sig mer som ABS-plast. Sedan kan jag sakna materialegenskaper som högre flexibilitet.

– Men nu har vi börjat tala om en ny investering och då handlar diskussionen ofta om en multimaterialmaskin. Ibland kan en produktidé faktiskt komma från ett material, då blir det svårt att testa den idén i den 3d-printer som vi har i dagsläget.

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC