3d-skrivarteknik har blivit mainstream, menar analysföretag

Pete Basiliere, chef hos Gartner Research.

Pete Basiliere, chef hos Gartner Research.

Efter veckans två tunga bud på Arcam och SLM Solutions, menar nu det amerikanska analysföretaget Gartner att 3d-skrivaren mognat som tillverkningsteknik och blivit mainstream.

Det var nu i veckan som General Electric, GE, meddelade att de lagt bud på både svenska Arcam och tyska SLM Solutions i ett led att stärka sin kapacitet inom additiv tillverkning. I augusti fick vi även veta att Siemens köpt upp den brittiska servicebyrån Material Solutions, ett företag med fokus på metallproduktion för energisektorn.

GE:s bud har i det närmaste sänt chockvågor i teknikvärlden och aktiemarknaden var inte sena att haka på. 3D Systems aktiekurs steg med 7,2 procent, Stratasys med 6,7 procent och Voxeljets med 9,2 procent på New York-börsen.

Enligt experterna är buden också ett starkt tecken på att 3d-skrivartekniken nått en mognadsgrad som tillverkningsteknik, i synnerhet när stora aktörer går in på området.

– När GE och Siemens i allt högre utsträckning tar sig in i denna teknikvärld så indikerar det att den industriella 3d-skrivartekniken har rört sig mot mittfåran, säger Pete Basiliere, chef för Gartner Research.

– Marknaden för i synnerhet metallskrivare är mycket stark, nu när allt fler material godkänns för användning i slutprodukter. Idag handlar det inte endast om komponenter för flygplan, gasturbiner eller medicinteknik.

General Electric har förstått fördelarna med additiv tillverkning i metall. Företaget har redan före veckans bud investerat över 1,5 miljarder dollar i tekniken. De äger också 340 patent inom metallpulver. Frågan är nu vem som står på tur att köpa eller bli uppköpta.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: