Efter veckans två tunga bud på Arcam och SLM Solutions, menar nu det amerikanska analysföretaget Gartner att 3d-skrivaren mognat som tillverkningsteknik och blivit mainstream.
Det var nu i veckan som General Electric, GE, meddelade att de lagt bud på både svenska Arcam och tyska SLM Solutions i ett led att stärka sin kapacitet inom additiv tillverkning. I augusti fick vi även veta att Siemens köpt upp den brittiska servicebyrån Material Solutions, ett företag med fokus på metallproduktion för energisektorn.
GE:s bud har i det närmaste sänt chockvågor i teknikvärlden och aktiemarknaden var inte sena att haka på. 3D Systems aktiekurs steg med 7,2 procent, Stratasys med 6,7 procent och Voxeljets med 9,2 procent på New York-börsen.
Enligt experterna är buden också ett starkt tecken på att 3d-skrivartekniken nått en mognadsgrad som tillverkningsteknik, i synnerhet när stora aktörer går in på området.
– När GE och Siemens i allt högre utsträckning tar sig in i denna teknikvärld så indikerar det att den industriella 3d-skrivartekniken har rört sig mot mittfåran, säger Pete Basiliere, chef för Gartner Research.
– Marknaden för i synnerhet metallskrivare är mycket stark, nu när allt fler material godkänns för användning i slutprodukter. Idag handlar det inte endast om komponenter för flygplan, gasturbiner eller medicinteknik.
General Electric har förstått fördelarna med additiv tillverkning i metall. Företaget har redan före veckans bud investerat över 1,5 miljarder dollar i tekniken. De äger också 340 patent inom metallpulver. Frågan är nu vem som står på tur att köpa eller bli uppköpta.