I norska Trondheim uppfördes i augusti en paviljong som delvis är konstruerad med 3d-utskrivna komponenter. Projektet markerar starten för en spännande forskning inom 3d-utskrivna byggkomponenter och arkitektur.
Paviljongen, med namnet PrintShell, uppfördes i samband med Trondheim MakerFaire som hölls den 26-27 augusti. Paviljongen är konstruerad av 160 stycken trästavar som fästs med 61 3d-utskrivna knutpunkter och varje fäste är unikt. Trästavarna varierar i längd och de invididuella knutpunkterna bildar en unik kombination av olika vinklar som följer formen på taket. På fackspråk heter det ”triangulär friformsbaserad skalkonstruktion”. För en lekman är det en intressant kombination av 3d-skrivarteknik och arkitektur.
Formgivningen bakom PrintShell är gjord av två arkitekter och en civilingenjör från gruppen Konseptuell konstruksjonsdesign vid universitetet NTNU i Trondheim och SINTEF Byggforsk.
– Målet var att formge knutpunkter som både är lätta och starka, säger John Haddal Mork från forskargruppen. Den innovativa och individuella formen medger också en enkel monteringsprocess.
Genom att 3d-skriva alla fästen blir tillverkningen både snabb och rationell. I utvecklingsarbetet med PrintShell har man använt så kallad parametrisk design. Det innebär att man kunnat utgå från en grundform på fästena som sedan anpassats för att understödja paviljongens slutliga form.
Alla knutpunkter har 3d-skrivits på NTNU:s Additive Manufacturing Laboratorium, Addlab, i Gjøvik. Materialet är nylonbaserat, men Addlab har även möjlighet att 3d-skriva i metall.