Verktyg för metallsimulering når betafas

exasim_simulation_beta

Den amerikanska programvaruutvecklaren 3DSIM har nu släppt en betaversion av sitt simuleringsverktyg exaSIM. Det är ett molnbaserat program för att simulera 3d-utskrifter i metall, närmare bestämt lasersintring. Enligt företaget kan exaSIM bland annat användas för att analysera potentiella fel som distorsion och restspänning.

ExaSIM kan analysera utskrifter lager-för-lager i en stl-fil som importeras i programvaran. Före simuleringen bygger programmet upp ett mönster över stl-filen för att simulera hur restspänning och distortion utvecklas allt eftersom komponenten skrivs ut. Efter simuleringen ritar exaSIM upp spänningskonturer och distorsionsbesräkningar för en specifik geometri.

I beta-släppet av exaSIM finns två lägen att välja mellan; Uniform Assumed Strain och Scan Pattern Dependent Strain. Det senare ger en högre tillförlitlighet, medan det första läget är kvickare. Under betafasen kommer man även att lansera ett tredje läge – Thermal Strain. Detta ska ge högsta möjliga noggrannhet.

Användare kan välja mellan byggriktningar som fungerar och ett antal möjligheter för stödstrukturer, baserat på hur simuleringar faller ut. All återkoppling från simuleringar levereras i ett filformat som är baserat på Open Source, bland annat ska gratisprogrammet Paraview kunna användas för att se simuleringsresultatet.

3DSIM samarbetar sedan ett par år tillbaka med den nederländska 3d-skrivarleverantören Additive Industries och deras industrinischade lösning MetalFAB1.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: