Verktyg för metallsimulering når betafas

exasim_simulation_beta

Den amerikanska programvaruutvecklaren 3DSIM har nu släppt en betaversion av sitt simuleringsverktyg exaSIM. Det är ett molnbaserat program för att simulera 3d-utskrifter i metall, närmare bestämt lasersintring. Enligt företaget kan exaSIM bland annat användas för att analysera potentiella fel som distorsion och restspänning.

ExaSIM kan analysera utskrifter lager-för-lager i en stl-fil som importeras i programvaran. Före simuleringen bygger programmet upp ett mönster över stl-filen för att simulera hur restspänning och distortion utvecklas allt eftersom komponenten skrivs ut. Efter simuleringen ritar exaSIM upp spänningskonturer och distorsionsbesräkningar för en specifik geometri.

I beta-släppet av exaSIM finns två lägen att välja mellan; Uniform Assumed Strain och Scan Pattern Dependent Strain. Det senare ger en högre tillförlitlighet, medan det första läget är kvickare. Under betafasen kommer man även att lansera ett tredje läge – Thermal Strain. Detta ska ge högsta möjliga noggrannhet.

Användare kan välja mellan byggriktningar som fungerar och ett antal möjligheter för stödstrukturer, baserat på hur simuleringar faller ut. All återkoppling från simuleringar levereras i ett filformat som är baserat på Open Source, bland annat ska gratisprogrammet Paraview kunna användas för att se simuleringsresultatet.

3DSIM samarbetar sedan ett par år tillbaka med den nederländska 3d-skrivarleverantören Additive Industries och deras industrinischade lösning MetalFAB1.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: