Verktyg för metallsimulering når betafas

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 september 2016

exasim_simulation_beta

Den amerikanska programvaruutvecklaren 3DSIM har nu släppt en betaversion av sitt simuleringsverktyg exaSIM. Det är ett molnbaserat program för att simulera 3d-utskrifter i metall, närmare bestämt lasersintring. Enligt företaget kan exaSIM bland annat användas för att analysera potentiella fel som distorsion och restspänning.

ExaSIM kan analysera utskrifter lager-för-lager i en stl-fil som importeras i programvaran. Före simuleringen bygger programmet upp ett mönster över stl-filen för att simulera hur restspänning och distortion utvecklas allt eftersom komponenten skrivs ut. Efter simuleringen ritar exaSIM upp spänningskonturer och distorsionsbesräkningar för en specifik geometri.

I beta-släppet av exaSIM finns två lägen att välja mellan; Uniform Assumed Strain och Scan Pattern Dependent Strain. Det senare ger en högre tillförlitlighet, medan det första läget är kvickare. Under betafasen kommer man även att lansera ett tredje läge – Thermal Strain. Detta ska ge högsta möjliga noggrannhet.

Användare kan välja mellan byggriktningar som fungerar och ett antal möjligheter för stödstrukturer, baserat på hur simuleringar faller ut. All återkoppling från simuleringar levereras i ett filformat som är baserat på Open Source, bland annat ska gratisprogrammet Paraview kunna användas för att se simuleringsresultatet.

3DSIM samarbetar sedan ett par år tillbaka med den nederländska 3d-skrivarleverantören Additive Industries och deras industrinischade lösning MetalFAB1.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage