Kall fatöl på flyget möjligt med 3d-skrivare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 september 2016

klm_beer

Det nederländska flygbolaget KLM har tagit fram världens första mobila ölkran för användning ombord på deras långdistansflygningar. Självklart i samarbete med Heineken. Den vagn som används för ändamålet har konstruerats för och producerats i en 3d-skrivare.

Utöver generella flygsäkerhetsbestämmelser har några av utmaningarna rört sig kring temperatur och lufttryck. Alla ölfat förkyls före start och placeras sedan i en särskild isolerad behållare i vagnen. När det gäller lufftrycket, så är det förbjudet att använda koldioxidbehållare, som vanligtvis används för att skapa det tryck som behövs för att hälla upp öl. Istället har man fått konstruera en lösning som utgår från lufttrycket i kabinen

Dessvärre är det inte alla resenärer som får njuta av den kalla ölen. Ölvagnen finns bara med på vissa av KLM:s långdistansflygningar och då exklusivt för World Business Class-resenärer.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1