Kall fatöl på flyget möjligt med 3d-skrivare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 september 2016

klm_beer

Det nederländska flygbolaget KLM har tagit fram världens första mobila ölkran för användning ombord på deras långdistansflygningar. Självklart i samarbete med Heineken. Den vagn som används för ändamålet har konstruerats för och producerats i en 3d-skrivare.

Utöver generella flygsäkerhetsbestämmelser har några av utmaningarna rört sig kring temperatur och lufttryck. Alla ölfat förkyls före start och placeras sedan i en särskild isolerad behållare i vagnen. När det gäller lufftrycket, så är det förbjudet att använda koldioxidbehållare, som vanligtvis används för att skapa det tryck som behövs för att hälla upp öl. Istället har man fått konstruera en lösning som utgår från lufttrycket i kabinen

Dessvärre är det inte alla resenärer som får njuta av den kalla ölen. Ölvagnen finns bara med på vissa av KLM:s långdistansflygningar och då exklusivt för World Business Class-resenärer.

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team