Koenigsegg kvalitetskontrollerar med 3d-scanning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 september 2016

koenigsegg1

Det svenska superbilmärket Koenigsegg har inlett ett samarbete med kanadensiska Creaform, som utvecklar lösningar för 3d-scanning och kvalitetskontroll. Målet är att förbättra och strömlinjeforma biltillverkarens processer för just kvalitetskontroll.

Genom att använda Creaforms portabla 3d-scannerlösningar har Koenigsegg nu möjligheten att i detalj gå igenom sina bildesigner och upptäcka eventuella fel. Scanningen görs direkt på fabriksgolvet.

– Vi använder metrologi för att snabbt kunna upptäcka problem och lösa dessa på bästa sätt, säger Jon Gunner, teknisk chef på Koenigsegg. Vi har letat efter en lösning som är flexibel och som kan passa in i våra arbetsflöden, snarare än att vi ska anpassa oss. Creaform var en perfekt matchning i dessa avseenden.

koenigsegg2

Vid de båda företagens första möte utfördes en komplett 3d-scanning av karossen på nya modellen Koenigsegg Regera. Här användes mätsystemet MaxSHOT 3D. På så sätt kunde Koenigsegg få en korrekt bild av bilen, något som gjorde det möjligt att få en ”mall” att basera andra scanningar på.

För inspektion av individuella delar och kvalitetskontroll använder Koenigsegg tre enheter; MetraSCAN 3D, HandySCAN och HandyPROBE.

koenigsegg3

– Vi kommer att implementera användningen av HandySCAN med kommande bilmodeller, särskilt i designprocessen, men även i högre utsträckning i tillverkningsprocessen, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd.

Svensk återförsäljare för Creaform är MLT Maskin & Laserteknik.

 

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team