Koenigsegg kvalitetskontrollerar med 3d-scanning

koenigsegg1

Det svenska superbilmärket Koenigsegg har inlett ett samarbete med kanadensiska Creaform, som utvecklar lösningar för 3d-scanning och kvalitetskontroll. Målet är att förbättra och strömlinjeforma biltillverkarens processer för just kvalitetskontroll.

Genom att använda Creaforms portabla 3d-scannerlösningar har Koenigsegg nu möjligheten att i detalj gå igenom sina bildesigner och upptäcka eventuella fel. Scanningen görs direkt på fabriksgolvet.

– Vi använder metrologi för att snabbt kunna upptäcka problem och lösa dessa på bästa sätt, säger Jon Gunner, teknisk chef på Koenigsegg. Vi har letat efter en lösning som är flexibel och som kan passa in i våra arbetsflöden, snarare än att vi ska anpassa oss. Creaform var en perfekt matchning i dessa avseenden.

koenigsegg2

Vid de båda företagens första möte utfördes en komplett 3d-scanning av karossen på nya modellen Koenigsegg Regera. Här användes mätsystemet MaxSHOT 3D. På så sätt kunde Koenigsegg få en korrekt bild av bilen, något som gjorde det möjligt att få en ”mall” att basera andra scanningar på.

För inspektion av individuella delar och kvalitetskontroll använder Koenigsegg tre enheter; MetraSCAN 3D, HandySCAN och HandyPROBE.

koenigsegg3

– Vi kommer att implementera användningen av HandySCAN med kommande bilmodeller, särskilt i designprocessen, men även i högre utsträckning i tillverkningsprocessen, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd.

Svensk återförsäljare för Creaform är MLT Maskin & Laserteknik.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: