Koenigsegg kvalitetskontrollerar med 3d-scanning

koenigsegg1

Det svenska superbilmärket Koenigsegg har inlett ett samarbete med kanadensiska Creaform, som utvecklar lösningar för 3d-scanning och kvalitetskontroll. Målet är att förbättra och strömlinjeforma biltillverkarens processer för just kvalitetskontroll.

Genom att använda Creaforms portabla 3d-scannerlösningar har Koenigsegg nu möjligheten att i detalj gå igenom sina bildesigner och upptäcka eventuella fel. Scanningen görs direkt på fabriksgolvet.

– Vi använder metrologi för att snabbt kunna upptäcka problem och lösa dessa på bästa sätt, säger Jon Gunner, teknisk chef på Koenigsegg. Vi har letat efter en lösning som är flexibel och som kan passa in i våra arbetsflöden, snarare än att vi ska anpassa oss. Creaform var en perfekt matchning i dessa avseenden.

koenigsegg2

Vid de båda företagens första möte utfördes en komplett 3d-scanning av karossen på nya modellen Koenigsegg Regera. Här användes mätsystemet MaxSHOT 3D. På så sätt kunde Koenigsegg få en korrekt bild av bilen, något som gjorde det möjligt att få en ”mall” att basera andra scanningar på.

För inspektion av individuella delar och kvalitetskontroll använder Koenigsegg tre enheter; MetraSCAN 3D, HandySCAN och HandyPROBE.

koenigsegg3

– Vi kommer att implementera användningen av HandySCAN med kommande bilmodeller, särskilt i designprocessen, men även i högre utsträckning i tillverkningsprocessen, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd.

Svensk återförsäljare för Creaform är MLT Maskin & Laserteknik.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: