Koenigsegg kvalitetskontrollerar med 3d-scanning

koenigsegg1

Det svenska superbilmärket Koenigsegg har inlett ett samarbete med kanadensiska Creaform, som utvecklar lösningar för 3d-scanning och kvalitetskontroll. Målet är att förbättra och strömlinjeforma biltillverkarens processer för just kvalitetskontroll.

Genom att använda Creaforms portabla 3d-scannerlösningar har Koenigsegg nu möjligheten att i detalj gå igenom sina bildesigner och upptäcka eventuella fel. Scanningen görs direkt på fabriksgolvet.

– Vi använder metrologi för att snabbt kunna upptäcka problem och lösa dessa på bästa sätt, säger Jon Gunner, teknisk chef på Koenigsegg. Vi har letat efter en lösning som är flexibel och som kan passa in i våra arbetsflöden, snarare än att vi ska anpassa oss. Creaform var en perfekt matchning i dessa avseenden.

koenigsegg2

Vid de båda företagens första möte utfördes en komplett 3d-scanning av karossen på nya modellen Koenigsegg Regera. Här användes mätsystemet MaxSHOT 3D. På så sätt kunde Koenigsegg få en korrekt bild av bilen, något som gjorde det möjligt att få en ”mall” att basera andra scanningar på.

För inspektion av individuella delar och kvalitetskontroll använder Koenigsegg tre enheter; MetraSCAN 3D, HandySCAN och HandyPROBE.

koenigsegg3

– Vi kommer att implementera användningen av HandySCAN med kommande bilmodeller, särskilt i designprocessen, men även i högre utsträckning i tillverkningsprocessen, säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd.

Svensk återförsäljare för Creaform är MLT Maskin & Laserteknik.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: