3d-skrivarteknik avgörande för digitaliserad tandvård

Michael Braian är doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö.

Michael Braian är doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö.

INTERVJU: Michael Braian är utbildad tandläkare och tandtekniker. Yrkesmässigt har han också en fot i båda världarna eftersom han arbetat inom båda områden. Digitala verktyg har alltid fascinerat honom både i privatlivet och i rollen som vårdgivare. Sedan några år tillbaka är Michael doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö där han studerar 3d-scanning och 3d-skrivarteknik.

Hur blev du intresserad av 3d-scanning och och 3d-skrivare?
– Jag har alltid arbetat mycket med IT, både i tidigare yrken och i privatlivet. Jag har arbetat med allt från grafisk design till 3d-design och har haft en 3d-skrivare hemma i flera år. Då var det lätt att dra paralleller till dentalvärlden.

– Det finns en otrolig potential i digitaliseringen och användningen av 3d-skrivarteknik. Ju mer jag gräver, desto mer har det öppnat för innovativa idéer som inte tidigare varit möjliga.

– Jag brukar jämföra det med hur det var för mig att surfa på internet för första gången för tjugo år sedan, initialt var sökningarna fantasilösa men med åren blev internet något som fick en naturlig plats i min och mångas vardag.

Efter din dubbla yrkeskarriär, hur kom det sig att du valde just 3d-skrivarteknik som forskningsområde?
– Mitt första forskningsupplägg inleddes för runt fem år sedan på Tandvårdshögskolan i Malmö. Då undersökte jag passformen på implantat och implantatkomponenter. Jag förstod rätt omgående att 3d-scanning och 3d-utskrifter skulle vara fördelaktigt för denna del av tandvården.

Hur ser din forskning ut i dag?
– I dag detaljstuderar jag de olika 3d-skrivarteknikerna och tillhörande material. Det är en grundforskning som måste bedrivas innan man går vidare till andra områden.

– Målet är att tillhandahålla metoder för tandläkare och tandtekniker att kontrollera en digital produktionsprocess. Enkelt uttryckt – att kunna visa hur bra en scanner eller en 3d-skrivare är för användning inom dentalvärlden.

michael_braian_examples

Vilka aspekter är viktiga att ha koll på när man 3d-skriver dentala applikationer?
– För min del handlar det om att se vad som händer med geometrin genom de olika stegen, från inhämtning av data till själva 3d-utskriften. Var tappar vi precision? Vilka egenskaper har materialet som används?

Vilka andra forskningsområden ser du som viktiga för att 3d-skrivarteknik ska anammas av dentalvärlden?
– Dentalvärlden har de senaste åren tittat på det här området med ett nyfiket öga. Samtidigt har vi lasersintrat protetik ett tag i dentalvärlden och det har gjorts flera studier på detta. Men de studier som gjorts är framförallt på själva slutresultatet – alltså hur pass bra bron eller kronan blev i passform.

– De studier som saknas är sådant som hur homogent ett material är och hur det beter sig över tid i patientens mun. Sedan är det även klassiska hållfasthetsegenskaper.

– Egentligen handlar det om att göra samma typ av undersökningar som vi var tvungna att göra när fräsningen kom.

Hur ser du på sådana lovande materialområden som keramer?
– I dag kan vi tillverka allt från choklad till komplexa metallstrukturer med 3d-skrivare. Det är alldeles uppenbart att många forskare inom olika branscher utvecklar additivt tillverkade keramiska produkter. Givetvis rinner denna forskning ner och landar även hos oss i dentalvärlden. Jag försöker hitta de här floderna. Än så länge har jag hittat några. Dessa kommer jag i min forskning att försöka implementera för användning inom tandvården.

konferensen 3D-Dagen den 24 november i Stockholm talar Michael Braian om sin 3d-skrivarforskning i dentalvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: