3d-skrivarteknik avgörande för digitaliserad tandvård

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 16 september 2016
Michael Braian är doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö.
Michael Braian är doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö.

INTERVJU: Michael Braian är utbildad tandläkare och tandtekniker. Yrkesmässigt har han också en fot i båda världarna eftersom han arbetat inom båda områden. Digitala verktyg har alltid fascinerat honom både i privatlivet och i rollen som vårdgivare. Sedan några år tillbaka är Michael doktorand på Tandvårdshögskolan i Malmö där han studerar 3d-scanning och 3d-skrivarteknik.

Hur blev du intresserad av 3d-scanning och och 3d-skrivare?
– Jag har alltid arbetat mycket med IT, både i tidigare yrken och i privatlivet. Jag har arbetat med allt från grafisk design till 3d-design och har haft en 3d-skrivare hemma i flera år. Då var det lätt att dra paralleller till dentalvärlden.

– Det finns en otrolig potential i digitaliseringen och användningen av 3d-skrivarteknik. Ju mer jag gräver, desto mer har det öppnat för innovativa idéer som inte tidigare varit möjliga.

– Jag brukar jämföra det med hur det var för mig att surfa på internet för första gången för tjugo år sedan, initialt var sökningarna fantasilösa men med åren blev internet något som fick en naturlig plats i min och mångas vardag.

Efter din dubbla yrkeskarriär, hur kom det sig att du valde just 3d-skrivarteknik som forskningsområde?
– Mitt första forskningsupplägg inleddes för runt fem år sedan på Tandvårdshögskolan i Malmö. Då undersökte jag passformen på implantat och implantatkomponenter. Jag förstod rätt omgående att 3d-scanning och 3d-utskrifter skulle vara fördelaktigt för denna del av tandvården.

Hur ser din forskning ut i dag?
– I dag detaljstuderar jag de olika 3d-skrivarteknikerna och tillhörande material. Det är en grundforskning som måste bedrivas innan man går vidare till andra områden.

– Målet är att tillhandahålla metoder för tandläkare och tandtekniker att kontrollera en digital produktionsprocess. Enkelt uttryckt – att kunna visa hur bra en scanner eller en 3d-skrivare är för användning inom dentalvärlden.

michael_braian_examples

Vilka aspekter är viktiga att ha koll på när man 3d-skriver dentala applikationer?
– För min del handlar det om att se vad som händer med geometrin genom de olika stegen, från inhämtning av data till själva 3d-utskriften. Var tappar vi precision? Vilka egenskaper har materialet som används?

Vilka andra forskningsområden ser du som viktiga för att 3d-skrivarteknik ska anammas av dentalvärlden?
– Dentalvärlden har de senaste åren tittat på det här området med ett nyfiket öga. Samtidigt har vi lasersintrat protetik ett tag i dentalvärlden och det har gjorts flera studier på detta. Men de studier som gjorts är framförallt på själva slutresultatet – alltså hur pass bra bron eller kronan blev i passform.

– De studier som saknas är sådant som hur homogent ett material är och hur det beter sig över tid i patientens mun. Sedan är det även klassiska hållfasthetsegenskaper.

– Egentligen handlar det om att göra samma typ av undersökningar som vi var tvungna att göra när fräsningen kom.

Hur ser du på sådana lovande materialområden som keramer?
– I dag kan vi tillverka allt från choklad till komplexa metallstrukturer med 3d-skrivare. Det är alldeles uppenbart att många forskare inom olika branscher utvecklar additivt tillverkade keramiska produkter. Givetvis rinner denna forskning ner och landar även hos oss i dentalvärlden. Jag försöker hitta de här floderna. Än så länge har jag hittat några. Dessa kommer jag i min forskning att försöka implementera för användning inom tandvården.

konferensen 3D-Dagen den 24 november i Stockholm talar Michael Braian om sin 3d-skrivarforskning i dentalvärlden.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC