Carbons CLIP-teknik på väg till Europa

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 september 2016

carbon_m1

Efter flera års utvecklingsarbete är nu amerikanska Carbon på väg mot global lansering. Den möjliggörs efter en ny investeringsrunda bland internationella storföretag.

Totalt har Carbon skrapat ihop 81 miljoner dollar från storföretag som Nikon, GE Ventures, Nikon och JSR. Med tidigare investerare har man nu en krigskassa på 222 miljoner dollar, eller runt två miljarder kronor.

Som ett led i planerna på en internationell lansering ska Carbon nu också arbeta mer strategiskt mot företag som vill använda CLIP-tekniken för serietillverkning och inte bara för prototyper.

När det gäller investerarna Nikon och JSR, så har Carbon redan ett befintligt samarbete med dessa båda företag. Nikon bidrar med sin expertis inom metrologi – mätteknik, medan JSR har stor erfarenhet inom kemisektor och mikroelektronik.

Carbons M1-skrivare utvecklas kontinuerligt med nya funktioner och material. I dagsläget finns det fem material att tillgå; RPU, Rigid Polyurethane, FPU Flexible Polyurethane, EPU Elastomeric Polyurethane, CE Cyanate Ester och PR Prototyping.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two