Carbons CLIP-teknik på väg till Europa

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 september 2016

carbon_m1

Efter flera års utvecklingsarbete är nu amerikanska Carbon på väg mot global lansering. Den möjliggörs efter en ny investeringsrunda bland internationella storföretag.

Totalt har Carbon skrapat ihop 81 miljoner dollar från storföretag som Nikon, GE Ventures, Nikon och JSR. Med tidigare investerare har man nu en krigskassa på 222 miljoner dollar, eller runt två miljarder kronor.

Som ett led i planerna på en internationell lansering ska Carbon nu också arbeta mer strategiskt mot företag som vill använda CLIP-tekniken för serietillverkning och inte bara för prototyper.

När det gäller investerarna Nikon och JSR, så har Carbon redan ett befintligt samarbete med dessa båda företag. Nikon bidrar med sin expertis inom metrologi – mätteknik, medan JSR har stor erfarenhet inom kemisektor och mikroelektronik.

Carbons M1-skrivare utvecklas kontinuerligt med nya funktioner och material. I dagsläget finns det fem material att tillgå; RPU, Rigid Polyurethane, FPU Flexible Polyurethane, EPU Elastomeric Polyurethane, CE Cyanate Ester och PR Prototyping.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage