Nu drar Sveriges tredje 3d-teknikutbildning på YH-nivå igång. Det är distansutbildningen 3d-printingspecialist som arrangeras av Eslövs kommun i samarbete med Landskronabaserade r.a.p.s., med vd Pär Nobring i spetsen. 3dp.se var med på första dagen och talade med lärare och förväntansfulla studenter.
Ordförande i ledningsgruppen för den tre terminer långa utbildningen 3d-printingspecialist är Tony Pettersson på Alfdex i Landskrona, ett tillverkningsföretag inom automotive, som redan har tre 3d-skrivare i bruk för prototyper och vissa slutprodukter. Lärare i flera moment är Pär Nobring, som ser utbildningen som ett led i att öka kunskapen i Sverige om nyttan med 3d-skrivarteknik, i synnerhet då inom tillverkande företag.
– Majoriteten av studenterna är anställda inom produktion och produktutveckling och arbetar heltid under sin utbildning, säger Pär Nobring. Sedan har vi också ett ansökningskriterium som säger att den sökande ska ha minst två års erfarenhet inom produktutveckling eller produktion.
– Fördelen med denna utbildningsform är att de som är anställda ofta gör sin LIA, Lärande i arbete, på sitt företag. Då kan studenterna omsätta kunskap de får hos oss direkt i sitt yrke, säger Pär Nobring.
Av de trettio studenter på utbildningen var det stor bredd, både geografiskt och sett till bransch. Här är folk från fordonsindustri, ortopedi, energi, miljö, grafisk industri, verktygsmakare och byggkonsultation. Två av studenterna, Emy Karlsson och Nenad Dordevic, kommer från samma företag som utbildningsledaren Tony Pettersson och det var tack vare en lapp som han satte upp på företaget som fick dem att söka till utbildningen.
– 3d-teknik, är helt nytt för mig men har redan många tankar och idéer som jag vill testa, säger Emy Karlsson. Efter utbildningen kan jag mycket väl sikta mot nya branscher, eller kanske starta eget.
– Jag drev ett eget företag i Serbien innan jag kom till Sverige för fyra år sedan, säger Nenad Dordevic. Jag arbetade med att CAD-rita och montera utrustning till hissar, egentligen allt från idé till fungerande hiss. Men annars har jag främst erfarenhet från fräsning, som ju är motsatsen till 3d-skrivarteknik.
– Jag vill använda min nya kunskap på Alfdex för att förbättra och effektivisera produktionen där, säger Nenad Dordevic. Eftersom jag står på linan så vet jag vilka utmaningar som uppstår dagligen.
Sista momentet på första skoldagen var att studenterna fick packa upp och montera den 3d-skrivare de får ta med hem. Det är en Felix Pro 1, en nederländsk FDM-maskin med dubbla extruderingshuvuden och en bra kombination av serviceavtal, garanti och prestanda, enligt Pär Nobring. Nu väntar de på första hemuppgiften.