Sverige får sin tredje 3d-teknikutbildning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 september 2016
Pär Nobring är vd på r.a.p.s. och en av lärarna på den nya 3d-teknikutbildningen.
Pär Nobring är vd på r.a.p.s. och en av lärarna på den nya 3d-teknikutbildningen.

Nu drar Sveriges tredje 3d-teknikutbildning på YH-nivå igång. Det är distansutbildningen 3d-printingspecialist som arrangeras av Eslövs kommun i samarbete med Landskronabaserade r.a.p.s., med vd Pär Nobring i spetsen. 3dp.se var med på första dagen och talade med lärare och förväntansfulla studenter.

Ordförande i ledningsgruppen för den tre terminer långa utbildningen 3d-printingspecialist är Tony Pettersson på Alfdex i Landskrona, ett tillverkningsföretag inom automotive, som redan har tre 3d-skrivare i bruk för prototyper och vissa slutprodukter. Lärare i flera moment är Pär Nobring, som ser utbildningen som ett led i att öka kunskapen i Sverige om nyttan med 3d-skrivarteknik, i synnerhet då inom tillverkande företag.

– Majoriteten av studenterna är anställda inom produktion och produktutveckling och arbetar heltid under sin utbildning, säger Pär Nobring. Sedan har vi också ett ansökningskriterium som säger att den sökande ska ha minst två års erfarenhet inom produktutveckling eller produktion.

– Fördelen med denna utbildningsform är att de som är anställda ofta gör sin LIA, Lärande i arbete, på sitt företag. Då kan studenterna omsätta kunskap de får hos oss direkt i sitt yrke, säger Pär Nobring.

Emy Karlsson och Nenad Dordevic tillhör första kullen studenter på utbildningen.
Emy Karlsson och Nenad Dordevic tillhör första kullen studenter på utbildningen.

Av de trettio studenter på utbildningen var det stor bredd, både geografiskt och sett till bransch. Här är folk från fordonsindustri, ortopedi, energi, miljö, grafisk industri, verktygsmakare och byggkonsultation. Två av studenterna, Emy Karlsson och Nenad Dordevic, kommer från samma företag som utbildningsledaren Tony Pettersson och det var tack vare en lapp som han satte upp på företaget som fick dem att söka till utbildningen.

– 3d-teknik, är helt nytt för mig men har redan många tankar och idéer som jag vill testa, säger Emy Karlsson. Efter utbildningen kan jag mycket väl sikta mot nya branscher, eller kanske starta eget.

– Jag drev ett eget företag i Serbien innan jag kom till Sverige för fyra år sedan, säger Nenad Dordevic. Jag arbetade med att CAD-rita och montera utrustning till hissar, egentligen allt från idé till fungerande hiss. Men annars har jag främst erfarenhet från fräsning, som ju är motsatsen till 3d-skrivarteknik.

– Jag vill använda min nya kunskap på Alfdex för att förbättra och effektivisera produktionen där, säger Nenad Dordevic. Eftersom jag står på linan så vet jag vilka utmaningar som uppstår dagligen.

Innan studenterna gick hem första skoldagen fick de montera ihop varsin 3d-skrivare.
Innan studenterna gick hem första skoldagen fick de montera ihop varsin 3d-skrivare.

Sista momentet på första skoldagen var att studenterna fick packa upp och montera den 3d-skrivare de får ta med hem. Det är en Felix Pro 1, en nederländsk FDM-maskin med dubbla extruderingshuvuden och en bra kombination av serviceavtal, garanti och prestanda, enligt Pär Nobring. Nu väntar de på första hemuppgiften.

 

 

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage