Mer affärsnytta med ny forskning

tawfiq_shams_700px1

Tawfiq Shams, till vardags affärsutvecklingschef på PLM Group, en svensk återförsäljare för Solidworks och 3D Systems, inleder nu arbetet med sin doktorsavhandling vid Örebro universitet. Under tre års tid ska han i samarbete med en rad aktörer ta fram flera detaljerade business case med fokus på 3d-skrivarteknik. Målet är tydligt – att få svenska företag att förstå nyttan med additiv tillverkning.

– De business case som jag ska arbeta med ska visa fördelarna med 3d-skrivarteknik jämfört med konventionell teknik. Det kan vara sänkta ledtider, lägre produktionskostnad, eller designoptimering av en befintlig produkt.

Idén till avhandlingen började efter ett samtal med LTH-professorn Olaf Diegel och utvecklades efter samtal med Örebro universitets-professorn Nader Asnafi. 3d-skrivarvärlden präglas fortfarande av en stark innovationskraft och vi ser nästintill dagligen landvinningar inom utrustning, material, applikationer och processer. Det är ett tungt tekniskt fokus och mycket wow-faktor, men de företag som ännu inte investerat 3d-skrivarteknik behöver ha bra beslutsunderlag för att ta sina planer vidare till nästa steg.

– Vi insåg att det krävs något mer än bara fokus på teknik för att svenska tillverkningsföretag ska förstå hur de kan tjäna på att använda 3d-skrivartekniken.

– I ett första led kommer jag framförallt att fokusera på verktygssidan. Många av våra kunder här på PLM Group finns i denna bransch. Vi ser också stora möjligheter på verktygssidan att få tillbaka produktionen till Sverige. Måhända blir det dyrare, men det kan innebära mindre fel i produktionen och snabbare leveranser. Det är extra intressant för svensk fordonsindustri, med sitt komplexa nätverk och logistik med underleverantörer.

– Ett annat område som jag ska undersöka handlar om supply chain. Reservdelshantering är kostsam och jag är övertygad om att mycket kommer att gå att skriva ut on-demand. Det handlar om extremt komplicerade flöden och det kommer att kräva helt nya metoder för att utarbeta strategier för företagens supply chain. Vissa företag sitter med tiotusentals komponenter på lager, där bara runt tjugo procent används frekvent.

Hur ser processen ut för att ta fram ett business case och hur går du till väga?
– Jag börjar alltid med att presentera en tillverkningsprocess med konventionell teknik, något som alla förstår och kan utgå ifrån. Jag går igenom processen och förklarar produktionstider och kostnader. Jag påpekar också kundens utmaningar med existerande metoder. Därifrån börjar vi att se hur samma tillverkning kan göras med 3d-utskrivna komponenten. Jag börjar med designen – kan vi till exempel effektivisera komponenten här? Sedan tittar jag på hela flödet med sådant som material, 3d-utskrift och efterbehandling och jämför siffrorna med traditionell tillverkning. Benchmarking är en viktig komponent i denna jämförelse.

– Det jag har märkt att majoriteten av verktygsmakare inom fortsprutningsbranschen är mest intresserade av när det gäller 3d-skrivarteknik är hur de kan optimera kylningen i verktygen. Det sänker ledtid per formsprutad komponent och minskar dessutom risken för fel. I synnerhet för större företag är optimal kylning viktig eftersom man här producerar stora volymer per timme.

– Men övergripande så börjar folk att förstå att additiv tillverkning går att använda för slutprodukter. Man måste använda tekniken för att förstå den, i synnerhet metall. Då handlar det om att komma i kontakt med tekniken rent fysiskt. Företag måste få se hur man designar, producerar och efterbehandlar, se hela flödet. Det är dessa bitar jag vill se närmare på när jag gör min doktorsavhandling.

Vilka kommer du att samarbeta med och vad blir deras roll i din forskning?
– Örebro universitet är navet som min forskning utgår från. Min handledare Professor Christina Öberg har fokus på affärsutveckling och min bihandläggare Nader Asnafi är professor i maskinteknik. Sedan ingår även Olaf Diegel på Lunds Tekniska Högskola. TIllsammans med ett antal företag har vi byggt ett bra forum som rör sig i gränslandet kring affärsutveckling, maskinteknik och konventionel tillverkning. Även TTC, TIllverkningstekniskt Centrum i Karlskoga, är en partner som jag kommer att jobba med i olika projekt. Jag kommer även att jobba med servicebyrån 3D MetPrint AB för att skriva ut komponenter i metall för olika tester.

Vad hoppas du kunna uppnå med dina forskningsresultat?
– Framförallt vill jag att fler ska förstå fördelarna med additiv tillverkning i rent ekonomiska termer. Det handlar i grund och botten om var och hur du kan tjäna pengar. Sedan vill jag även se hur tillverkande företaget kan förbättra sin supply chain, och vad konsekvenserna av effektivisering och kortare ledtider innebär. Företag ska få större underlag till att fatta goda investeringsbeslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: