3d-utskriven arkitektur på Dassault Systèmes huvudkontor

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 26 september 2016

dassault_systemes_arkitekturTillsammans visar Dassault Systèmes och uppstartsföretaget XtreeE hur framtidens hållbara arkitektur, teknik och konstruktion kommer att se ut, genom att demonstrera en ny 3d-utskriven paviljong på Dassault Systèmes huvudkontor i Paris. Paviljongen mäter 3 x 3 meter och har inspirerats av former som finns i naturen. Den skapades genom att använda digital teknik och additiva byggmetoder som kan förändra byggnadsutformning och -användning utan att begränsas av form, storlek eller tid.

XtreeEs arkitekter och ingenjörer använde sig av Dassault Systèmes molnbaserade 3dEXPERIENCE-plattform för bättre samarbete kring design, simulering och validering av paviljongens form, topologi och konstruktion. Strukturens utformning påminner om en kaffeböna, med väggar som liknar former som finns i skogen, och det finns även sittplatser som var en del av den additiva byggprocessen. Den modulära designen gör det möjligt att koppla ihop strukturen med andra paviljonger i olika konfigurationer. XtreeE använde experimentellt cement utvecklat av LafargeHolcim för själva strukturen, och ABB:s industrirobot IRB8700 för den storskaliga byggnationen.

XtreeE har optimerat och automatiserat konstruktionen av paviljongens delar digitalt, från den initiala designfasen till monteringen på byggarbetsplatsen. Detta minimerade materialanvändningen och tog bort behovet av att transportera överskottsmaterial till och från platsen, vilket i sin tur höll byggkostnaderna nere och förbättrade den strukturella kapaciteten.

Arkitekterna hade inga begränsningar i form av de linjära betongmallar som normalt används i konstruktion, tack vare digital designdata som programmeras in i industriroboten. Dessa användes för att skikta material med olika vinklar eller tjocklekar och skapade former som inte är möjliga med traditionell betong. Paviljongens tak, väggar och inbyggda sittplatser tillverkades i en och samma additiva tillverkningsprocess. I framtiden kommer den här typen av process även kunna användas för exempelvis rördragning, el och vvs, för att hålla nere monteringskostnaderna.

XtreeE är ett projekt inom 3dEXPERIENCELab, Dassault Systèmes inkubator för öppen innovation och accelerator för startupföretag som lanserades 2015. XtreeE-paviljongen avtäcktes den 20 september 2016 på Dassault Systèmes huvudkontor i Frankrike.

 

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage