Han ger AIM Sweden en global utblick

goran_elovsson

– Det är en kvalitetsstämpel på tekniken när ett jättebolag som GE satsar så mycket på additiv tillverkning. Det här är en teknik som kommer att finnas och utvecklas ganska snabbt och vi ser redan idag en stor marknadsaktivitet från vår horisont. Det säger Göran Elovsson, vd på Östersundsbaserade AIM Sweden, om den senaste utvecklingen i 3d-skrivarvärlden. Det nystartade företaget är en unik hybrid mellan servicebyrå och serietillverkare inom metall och konceptutvecklare för medicintekniska applikationer och kunderna står redan på rad.

Förutom att serva svensk industri med 3d-utskrifter främst i metall så har AIM Sweden ett synnerligen intressant innehav av immateriella koncept inom medicinteknik och industri. Kommersialiseringen är igång och bakom det väntar en stor och nyfiken marknad, både i Sverige och utomlands.

Det internationella perspektivet gynnar Göran Elovsson. Han är född och uppvuxen i Östersund, men har bott i USA de senaste trettio åren. Där har han gjort sig en karriär inom plast- och gummiindustrin, både som vd och bolagsägare. Dessutom är han delägare i ett ortopediföretag, vilket bådar gott för AIM Swedens framtidsstrategi. För Görans del började resan för ett drygt år sedan i hans gamla trakter.

– Under ett besök i Östersund över jul förra året fick jag tips om Mittuniversitetets kommersialiseringsplaner och fattade snabbt potentialen. Kort därefter träffade jag Mikael Bäckström och Lasse Rännar. De har båda en lång bakgrund som forskare på Mittuniversitetet och arbetar idag med forskning & utveckling på företaget.

Många av de koncept som ni arbetar med är utvecklade på Mittuniversitetet. Hur ser det immaterialrättsliga ägandet ut?

– Det är i synnerhet inom medicinteknik som vi har våra rättigheter. Det är inte så mycket produkter som det är processer. Det kan till exempel handla om hur man tar fram och använder en 3d-utskriven ortopedisk applikation.

– Vi har även en expertgrupp knuten till oss, med ett antal tandkirurgier och ortopeder. Vi använder deras expertis och de ger oss många idéer. Några av dessa har vi fortsatt att utveckla mot kommersialisering.

– Inom vården handlar allt om att dra ner operationstiden så mycket som möjligt. Att ha tillgång till denna expertis från kirurger som opererar dagligen, ger oss en insyn i vad som fungerar och inte fungerar.

Ni kommer dock från start att arbeta mer mot tillverkningsindustrin. Vad är det ni erbjuder som andra inte kan?

– Vårt erbjudande mot tillverkningsindustrin är otroligt brett, det dyker upp frågor om nya applikationer nästan dagligen. Det kan vara allt från en plastprototyp till en komplex geometrisk struktur i metall. Även om vi kommer att vara verksamma inom prototyper, så är serietillverkning vår målsättning.

– I vissa fall kommer vi att vara underleverantörer mot kunder som vill serietillverka med 3d-skrivarteknik. Det är en verksamhet som vi redan är igång med, i synnerhet mot verktygsmakare.

– På medtech-sidan kommer verksamheten att dröja, främst på grund av certifieringar, tester och så vidare. Men vi har som sagt redan egna koncept i huset, som är olika långt från kommersialisering. Men vi får vår första ISO-verifiering för att få designa medicintekniska applikationer nu till slutet av året. Därefter kommer vi att certifiera oss för tillverkning och då är vi igång på alla fronter, avslutar Göran Elovsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: