Han ger AIM Sweden en global utblick

goran_elovsson

– Det är en kvalitetsstämpel på tekniken när ett jättebolag som GE satsar så mycket på additiv tillverkning. Det här är en teknik som kommer att finnas och utvecklas ganska snabbt och vi ser redan idag en stor marknadsaktivitet från vår horisont. Det säger Göran Elovsson, vd på Östersundsbaserade AIM Sweden, om den senaste utvecklingen i 3d-skrivarvärlden. Det nystartade företaget är en unik hybrid mellan servicebyrå och serietillverkare inom metall och konceptutvecklare för medicintekniska applikationer och kunderna står redan på rad.

Förutom att serva svensk industri med 3d-utskrifter främst i metall så har AIM Sweden ett synnerligen intressant innehav av immateriella koncept inom medicinteknik och industri. Kommersialiseringen är igång och bakom det väntar en stor och nyfiken marknad, både i Sverige och utomlands.

Det internationella perspektivet gynnar Göran Elovsson. Han är född och uppvuxen i Östersund, men har bott i USA de senaste trettio åren. Där har han gjort sig en karriär inom plast- och gummiindustrin, både som vd och bolagsägare. Dessutom är han delägare i ett ortopediföretag, vilket bådar gott för AIM Swedens framtidsstrategi. För Görans del började resan för ett drygt år sedan i hans gamla trakter.

– Under ett besök i Östersund över jul förra året fick jag tips om Mittuniversitetets kommersialiseringsplaner och fattade snabbt potentialen. Kort därefter träffade jag Mikael Bäckström och Lasse Rännar. De har båda en lång bakgrund som forskare på Mittuniversitetet och arbetar idag med forskning & utveckling på företaget.

Många av de koncept som ni arbetar med är utvecklade på Mittuniversitetet. Hur ser det immaterialrättsliga ägandet ut?

– Det är i synnerhet inom medicinteknik som vi har våra rättigheter. Det är inte så mycket produkter som det är processer. Det kan till exempel handla om hur man tar fram och använder en 3d-utskriven ortopedisk applikation.

– Vi har även en expertgrupp knuten till oss, med ett antal tandkirurgier och ortopeder. Vi använder deras expertis och de ger oss många idéer. Några av dessa har vi fortsatt att utveckla mot kommersialisering.

– Inom vården handlar allt om att dra ner operationstiden så mycket som möjligt. Att ha tillgång till denna expertis från kirurger som opererar dagligen, ger oss en insyn i vad som fungerar och inte fungerar.

Ni kommer dock från start att arbeta mer mot tillverkningsindustrin. Vad är det ni erbjuder som andra inte kan?

– Vårt erbjudande mot tillverkningsindustrin är otroligt brett, det dyker upp frågor om nya applikationer nästan dagligen. Det kan vara allt från en plastprototyp till en komplex geometrisk struktur i metall. Även om vi kommer att vara verksamma inom prototyper, så är serietillverkning vår målsättning.

– I vissa fall kommer vi att vara underleverantörer mot kunder som vill serietillverka med 3d-skrivarteknik. Det är en verksamhet som vi redan är igång med, i synnerhet mot verktygsmakare.

– På medtech-sidan kommer verksamheten att dröja, främst på grund av certifieringar, tester och så vidare. Men vi har som sagt redan egna koncept i huset, som är olika långt från kommersialisering. Men vi får vår första ISO-verifiering för att få designa medicintekniska applikationer nu till slutet av året. Därefter kommer vi att certifiera oss för tillverkning och då är vi igång på alla fronter, avslutar Göran Elovsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: