80 miljoner till forskning om utskrivna muskler

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 oktober 2016

weightlifting

Utvecklingen inom medicinteknik och så kallad bioskrivarteknik får tillökning när irländska Cúram öppnar ett nytt forskningscenter i Galway. Fokus för forskningen här ligger på 3d-utskrivna muskelfiber och senor. Målet är att hjälpa elitidrottare med svåra skador.

Cúram har beviljats finansiering på runt hundra miljoner kronor, pengar som kommer från irländska staten, EU och privata finansiärer. Över 250 forskare ska få plats och de kommer också att arbeta med lösningar för bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och Parkinsons.

– Genom vårt samarbete med industripartners och kliniker kommer vi att bli bättre på att driva på utvecklingen inom medicinteknik och ta den till nästa steg, säger professor Abhay Pandit, forskningschef på Cúram.

Det finns över 400 medtech-företag på Irland. Dessa sysselsätter runt 29 000 personer och bidrar med över 15 miljarder dollar till den irländska ekonomin.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team