Lång väg kvar för många branscher, enligt EU-rapport

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 oktober 2016

printhead

En ny omfattande EU-rapport har undersökt hur industriell 3d-skrivarteknik används inom EU. Man undersöker också vilka utmaningar och möjligheter som finns med tekniken.

Rapporten har det långa namnet “Identifying current and future application areas, existing industrial value chains and missing competences in the EU, in the area of additive manufacturing (3D printing)”. Förutom att man från EU-håll vill hjälpa till att kartlägga användningen ska den också bidra till att skapa jobb och ekonomisk tillväxt inom unionen.

När det gäller användning och utveckling, så ser det mycket positivt ut inom vård & hälsa, trådbaserade tekniker och pulvertekniker. I synnerhet metalltekniken håller hög internationell klass. Experterna bakom rapporten har identifierat tio områden där 3d-skrivartekniken är på väg att bidra till nya kommersiella, och ibland innovativa, lösningar.

De applikationsområden som är mest mogna är 3d-utskrivna komponenter för kirurgiplanering, implantat samt verktyg för formsprutade komponenter för flygindustrin. Men det finns tydliga hinder för fortsatt utveckling inom dessa områden. Inom kirurgiguider och kirurgiska planeringsverktyg saknas det ofta utbildad personal, digital kompetens och en generell förståelse för vad man kan göra med 3d-skrivartekniken. Inom implantat handlar det mer om att certifieringar och juridik håller tillbaka utvecklingen. Flaskhalsarna inom flygindustrin är också certifieringar, men även dålig kvalitet och ytfinish samt kvalitetskontroll.

En lösning för flygsektorn skulle kunna vara införandet av en ny samarbetsplattform på EU-nivå. Denna skulle länka OEM-företag och integratörer med underleverantörer. Om denna också kombineras med en omfattande process- och materialforskning så kan man få till en avsevärd produktionshöjning, menar rapporten.

Fordonsindustrin är inte bland de främsta sektorerna sett till hur utbredd användningen av 3d-skrivartekniken är. Här begränsas man att små byggvolymer, effektivitet och ytkvalitet. 3d-utskrivna interiörer är dyrare än konventionellt producerade. Det handlar om stora volymer och en extremt effektiviserad produktion och i dagsläget finns det ingen 3d-skrivarteknik som kan hålla jämna steg med dessa krav.

De övergripande framtidsmålen inom EU är att stärka industrisektorn och skapa nya jobb. Här finns flera initiativ, bland annat Horizon 2020, med en budget på nära 80 miljarder euro. I sitt arbete för att nå dessa mål har EU-kommissionen identifierat och fokuserat på så kallad Key Enabling Technologies, KET. 3d-skrivartekniken är en viktig sådan och inom EU fortsätter man att bevaka denna tekniksektor.

Rapporten har sammanställts av DEA Consult i samarbete med finska VTT Technical Research Centre, AIT Austrian Institute of Technology och CECIMO. Ladda ner den fullständiga rapporten här

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage