Prodways på gång med ny metallteknik

metallpulver

Det råder inget tvivel om att metallproduktion är i hetluften just nu. Inte minst efter GE:s två bud på Arcam och SLM Solutions för ett par veckor sedan. Nu sällar sig franska 3d-skrivarutvecklaren Prodways till skaran genom ett intressant forskningssamarbete.

Prodways FoU-team har i ett samarbete med forskningsinstitutet CEA-LITEN utvecklat en ny 3d-skrivarprocess för metallkomponenter. Materialet är en kombination av metallpulver och en organisk så kallad binder. Nu har man framgångsrikt skrivit ut sina första titankomponenter.

Enligt Prodways innebär denna nya process flera fördelar jämfört med andra metallprocesser. Bland annat menar man att den är upp till fem gånger kvickare än DMLS till exempel. Det ska heller inte finnas några hinder för vilka metaller och legeringar som kan användas. Det innefattar också de vanligast förekommande materialen som titan, Inconel, kobolt-krom med flera. Processen ska också medge högupplösta komponenter med god precision.

Eftersom det handlar om ett pulvermaterial kombinerat med en binder så ska man också slippa de problem som ofta är behäftade med ”torrt” pulvermaterial. Slutligen menar Prodways att produktionen kräver mindre energiåtgång än laser, då komponenterna sintras i en särskild sintringsugn.

Ännu återstår stora utmaningar innan tekniken kan kommersialiseras. Men resultatet som man fått fram efter två års forskning är ett stort steg framåt, menar man.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.