Prodways på gång med ny metallteknik

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 oktober 2016

metallpulver

Det råder inget tvivel om att metallproduktion är i hetluften just nu. Inte minst efter GE:s två bud på Arcam och SLM Solutions för ett par veckor sedan. Nu sällar sig franska 3d-skrivarutvecklaren Prodways till skaran genom ett intressant forskningssamarbete.

Prodways FoU-team har i ett samarbete med forskningsinstitutet CEA-LITEN utvecklat en ny 3d-skrivarprocess för metallkomponenter. Materialet är en kombination av metallpulver och en organisk så kallad binder. Nu har man framgångsrikt skrivit ut sina första titankomponenter.

Enligt Prodways innebär denna nya process flera fördelar jämfört med andra metallprocesser. Bland annat menar man att den är upp till fem gånger kvickare än DMLS till exempel. Det ska heller inte finnas några hinder för vilka metaller och legeringar som kan användas. Det innefattar också de vanligast förekommande materialen som titan, Inconel, kobolt-krom med flera. Processen ska också medge högupplösta komponenter med god precision.

Eftersom det handlar om ett pulvermaterial kombinerat med en binder så ska man också slippa de problem som ofta är behäftade med ”torrt” pulvermaterial. Slutligen menar Prodways att produktionen kräver mindre energiåtgång än laser, då komponenterna sintras i en särskild sintringsugn.

Ännu återstår stora utmaningar innan tekniken kan kommersialiseras. Men resultatet som man fått fram efter två års forskning är ett stort steg framåt, menar man.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1