Henrik Holmberg är chef för IKEA of Swedens prototypenhet i Älmhult. Här har han arbetat sedan 2001 och som chef sedan 2008. Avdelningen ansvarar för att understödja alla prototypbehov inom organisationen, oavsett produkttyp. Här är 3d-printtekniken ovärderlig som ett hjälpmedel för att snabbt visualisera en design eller testa känslan i en kommande produkt.
– Vi har faktiskt använt 3d-printning sedan 2003, då i form av en rätt liten, men dyr FDM-maskin, säger Henrik Holmberg.
Avdelningen består av 14 medarbetare, alla är specialister inom sitt område. Således finns det ett område för ytbehandling, för plast, trä, metall, och så 3d-print, där man i dagsläget har två specialister.
Investering gav boost
Det är en rätt gedigen maskinpark, utöver två nyinvesteringar kör man en Stratasys Eden 500 med polyjetteknik, och en Stratasys Fortus 400, som är en större, industriell FDM-maskin.
I slutet av förra året bättrade man på produktionskapaciteten med ytterligare en Fortus 900 och en Objet 500 Connex3 som är Stratasys flaggskeppsmodell och använder företagets teknik för att blanda flera material. Dessutom arbetar maskinen med färg, i RGB. Det gav en rejäl boost åt avdelningen, där flexibilitet och service är två honnörsord.
– Ett av våra främsta uppdrag är att hjälpa våra kunder att komma så långt som möjligt så snabbt som möjligt, ibland till lackade funktionsprototyper i fullfärg, säger Henrik Holmberg. Vår Connex3 tillåter detta väldigt bra, samtidigt som vi kan säkerställa både geometri och funktionalitet.
Plast som inte är plast
Man producerar uteslutande i plast, men det är en stor mängd prototyper för produkter som i slutändan inte är i plast. Det kan vara allt från porslinsföremål och grytor, till stolar och komponenter som ska ingå i större delar. Till skillnad från andra prototypproduktioner sätter man större fokus på designaspekten.
– Visst ska vi säkerställa geometrierna, men vi målar också ytor och ytbehandlar med lack, till exempel. Det handlar mer om designen och om helheten i vår prototypproduktion. Sedan är kvaliteten A och O för IKEA och jag känner att 3d-printning inte ger samma kvalitet som till exempel en formsprutad detalj. Men för våra ändamål fungerar 3d-printning utmärkt.
– Vi använder alla de material som är tillgängliga för Connex-tekniken. Men man kan säga att vi har hittat vårt spektrum av material som vi kör mer frekvent.
– Det här med att blanda material i produktionen är relativt nytt för oss och vi hittar mer och mer för varje produktion. Vi ser det som en jättefördel att kunna blanda material för olika egenskaper. Våra designers kan då komma närmare känslan i att hålla i ett föremål samtidigt som ger det våra ingenjörer möjlighet att verifiera konstruktioner.
Gör IKEA bättre
Henrik Holmberg och hans prototypavdelning sneglar åt flera nya 3d-printtekniker, men viktigast är ändå att tekniken understödjer uppdraget.
– Vi har ett behov att säkerställa produktdokumentation i form av 3d-ritningar på bästa sätt och kan 3d-print göra detta så är det också det mest effektiva verktyg vi har.
– Dock skulle vi vilja printa snabbare, billigare och i mer miljövänliga material. Det hade gjort både oss och IKEA bättre. Men visst är det ett bra verktyg för vår verksamhet. Det tillåter oss att göra väldigt mycket och ger oss fina förutsättningar att utveckla nya prototyper med bra precision.