The Box – ännu en svensk 3d-skrivare

IMG_20160427_222454

The Box som tillverkas i Värnamo av BLB Industries är en av marknadens största, snabbaste och mest flexibla 3d-skrivare som finns på marknaden.

Allt började med att två studenter, Jacob Lundin och Cim Bergdahl, på Campus Värnamo skulle göra sitt examensarbete. Tillsammans konstruerade de från grunden en 3d-skrivare i det mindre formatet 70 x 100 cm. Under detta arbete föddes idén om att starta ett företag för att bygga en stor 3d-skrivare.

– Det var då jag kom in i bilden, berättar Tomas Burman som är VD för det nystartade bolaget BLB Industries och med lång erfarenhet som robottekniker. Redan från början var vi överens om att det skulle bli en skrivare med industriell acceptans som klarar industriföretagens stränga standardkrav.

I maj, efter sju månaders intensivt utvecklingsarbete, var den nya 3d-skrivaren klara att premiärvisas på mässan Elmia Automation i Jönköping. Där mottogs deras 3d-skrivare på ett sätt som överträffade alla vilda förväntningar med råge.

The Box, som BLB:s storformatskrivare kallas, bygger på lager-på-lager-teknik som andra skrivare. Men storleken, hastigheten och materialmängden är unik. När andra valt stegmotorer använder BLB Bosch Rexroths linjärsystem.

– The Box har egenskaper som få andra tillverkare kan konkurrera med. Skrivare klarar 1 200 millimeter per sekund jämfört med en småskalig 3d-skrivare som bygger 50-60 millimeter i sekunden, fortsätter Tomas Burman.

– Själva utskriftsvolymen är i det minsta utförandet 2,5 kubikmeter (1,5 m på djupet, 1,5 m på höjden och 1,1 meter på bredden), men bredden kan förlängas upp till 9 meter eller ännu mer. Det kan jämföras med de små skrivarnas 0,008 kubikmeter i snitt. Utskriftshastigheten är 6 kilo per timme mot 15 gram per timme för en liten skrivare.

– En annan sak som skiljer the Box är att maskinen i stället för tråd använder granulat. Det gör att kunderna kan välja material efter de egenskaper man vill uppnå på ett hela annat sätt än vad som hittills varit möjligt, förklarar Tomas Burman.

– Om man vill kan man säga att vi skapat en metod att massproducera produkter, fast med den skillnaden att varje produkt kan göras unik.

Som exempel på The Box kapacitet berättar Tomas Burman att man inför Elmiamässan på samma tid, ungefär 10 timmar, som det vanligtvis tar att skriva ut en knytnävsstor modell av en bilfälg gick det att med The Box att skriva ut fyra 18-tums fälgar, som man dessutom hann montera riktiga däck på.

– I branschen pratar man mycket om ytfinish. Det tycker jag många gånger är ointressant, särskilt när det kommer till industriell produktion där man snabbt vill få fram en prototyp. Jag vill hellre prata om strukturell funktion där man snabbt kan ta fram ett användbart resultat som man kan arbeta vidare med.

– Tar man det här med bilfälgarna som exempel igen, så ser de alldeles släta ut från 2 meters håll. Närmare kan de upplevas som lite skrovliga, men det rättar man enkelt till med lite sandpapper om man tycker att det är viktigt. Efterbehandling är inget konstigt, det behöver man göra på alla produkter från CNC-maskiner eller svarvar.

Efter framgångarna på Elmia har det varit bråda dagar på kontoret i Värnamo. Telefonerna ringer mest hela tiden från företag som vill veta mer.

– Vi ser mycket ljust på framtiden. Intresset är särskilt stort från industrin, även från utlandet, som efterfrågar den här typen av 3d-skrivare. Att den utvecklats och tillverkas i Sverige gör det hela ännu roligare.

Förutom Tomas Burman, Jacob Lundin och Cim Bergdahl finns Anders Alrutz med som passiva delägare. Det är i hans lokaler i Värnamo som tillverkningen för tillfället sker. Femte delägaren är Claes Jansson som driver företaget Blowtech i Gnosjö och som står som finansiär för hela projektet med The Box.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: