INFÖR 3D-DAGEN: Produktutvecklingen snabbare än någonsin

prototypes

Nära 70 procent av världens hundra största tillverkningsföretag använder 3d-skrivarteknik för produktutveckling och tillverkning. Bland dessa finns företag som Google, NIKE, Caterpillar, Ford, Boeing och Johnson & Johnson. Prototyper som tidigare tog veckor att få fram görs nu på en eller ett par dagar. Utvecklingen av nya produkter har aldrig gått snabbare.

Ett av dessa företag, Ford Motor Company, 3d-skriver idag över 200 000 prototyper om året. Företaget har använt 3d-skrivartekniken sedan slutet av 1980-talet för att testa delar till växellådor, avgassystem, motorlock och bromstrummor.

Från veckor till dagar
En egen 3d-skrivare i verksamheten gagnar produktutvecklingen på många sätt. Du kortar ledtiderna i de olika utvecklingsstegen avsevärt och det gör också att du kan skapa fler iterationer på kortare tid. Många gånger kan du också minska kostnaderna. Du behöver till exempel inte använda formsprutning och de höga priser som är behäftade med denna teknik, när du tar fram prototyper.

Med 3d-skrivarteknik får du också fram bättre och billigare funktionsprototyper. Det tillkommer ständigt fler material och funktioner till 3d-skrivare. Idag kan du i många fall använda samma material som i din traditionella tillverkning. Dessutom har 3d-skrivare blivit bättre på färg, så det går att ta fram avancerade funktionsprototyper för utvärdering hos testgrupper eller för att hålla sälj och marknad uppdaterad på kommande produkter.

Slutligen, så kan du utöka ditt beslutsunderlag. Ibland fattar man inte beslut om vilken design som blir den slutliga versionen förrän man sitter med 30 olika förslag. Genom att skriva ut ett par, tre iterationer om dagen breddar du ditt underlag.

Branschen som förändrades på 500 dagar
Att stå still är inget alternativ. Ett tydligt exempel på detta är den extremt snabba förändringen i hur vi tillverkar hörapparater. Tidigare tillverkades hörapparater med traditionella metoder, som vakuumgjutning och formsprutning. Processen innefattade upp till nio olika steg och tog vanligtvis runt en vecka att producera. Med 3d-skrivarteknik gör man en hörapparat på två dagar. Processen innefattar bara tre steg; scanna, modellera, skriva ut.

På under 500 dagar gick denna bransch över till att använda 3d-skrivare som tillverkningsmetod. Det här var för nästan tio år sen. Idag är det sex stora tillverkare som har 95 procent av marknaden. De stackare som inte hängde med i övergången har inte överlevt.

Lär dig mer om produktutveckling med 3d-skrivarteknik på konferensen 3D-Dagen den 24 november på Kistamässan. Mer info här

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: