INFÖR 3D-DAGEN: Produktutvecklingen snabbare än någonsin

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 oktober 2016

prototypes

Nära 70 procent av världens hundra största tillverkningsföretag använder 3d-skrivarteknik för produktutveckling och tillverkning. Bland dessa finns företag som Google, NIKE, Caterpillar, Ford, Boeing och Johnson & Johnson. Prototyper som tidigare tog veckor att få fram görs nu på en eller ett par dagar. Utvecklingen av nya produkter har aldrig gått snabbare.

Ett av dessa företag, Ford Motor Company, 3d-skriver idag över 200 000 prototyper om året. Företaget har använt 3d-skrivartekniken sedan slutet av 1980-talet för att testa delar till växellådor, avgassystem, motorlock och bromstrummor.

Från veckor till dagar
En egen 3d-skrivare i verksamheten gagnar produktutvecklingen på många sätt. Du kortar ledtiderna i de olika utvecklingsstegen avsevärt och det gör också att du kan skapa fler iterationer på kortare tid. Många gånger kan du också minska kostnaderna. Du behöver till exempel inte använda formsprutning och de höga priser som är behäftade med denna teknik, när du tar fram prototyper.

Med 3d-skrivarteknik får du också fram bättre och billigare funktionsprototyper. Det tillkommer ständigt fler material och funktioner till 3d-skrivare. Idag kan du i många fall använda samma material som i din traditionella tillverkning. Dessutom har 3d-skrivare blivit bättre på färg, så det går att ta fram avancerade funktionsprototyper för utvärdering hos testgrupper eller för att hålla sälj och marknad uppdaterad på kommande produkter.

Slutligen, så kan du utöka ditt beslutsunderlag. Ibland fattar man inte beslut om vilken design som blir den slutliga versionen förrän man sitter med 30 olika förslag. Genom att skriva ut ett par, tre iterationer om dagen breddar du ditt underlag.

Branschen som förändrades på 500 dagar
Att stå still är inget alternativ. Ett tydligt exempel på detta är den extremt snabba förändringen i hur vi tillverkar hörapparater. Tidigare tillverkades hörapparater med traditionella metoder, som vakuumgjutning och formsprutning. Processen innefattade upp till nio olika steg och tog vanligtvis runt en vecka att producera. Med 3d-skrivarteknik gör man en hörapparat på två dagar. Processen innefattar bara tre steg; scanna, modellera, skriva ut.

På under 500 dagar gick denna bransch över till att använda 3d-skrivare som tillverkningsmetod. Det här var för nästan tio år sen. Idag är det sex stora tillverkare som har 95 procent av marknaden. De stackare som inte hängde med i övergången har inte överlevt.

Lär dig mer om produktutveckling med 3d-skrivarteknik på konferensen 3D-Dagen den 24 november på Kistamässan. Mer info här

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage