Autonoma 3d-skrivarrobotar – framtiden för byggindustrin?

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 oktober 2016

ai_build1 Det brittiska uppstartsföretaget Daghan Cam Ltd har kombinerat några av dagens mest innovativa tekniker i ett försök att förändra synen på hur vi bygger i framtiden. Med hjälp av modifierade robotarmar, 3d-skrivarteknik och avancerade algoritmer, har de tagit fram en ”byggrobot” som kan se, skapa och lära av sina misstag.

Idén till konceptet kom när företagets vd och grundare Daghan Cam studerade arkitektur. Han insåg att det fanns en klyfta mellan småskalig tillverkning och storskaliga byggprojekt.

ai_build3

– Å ena sidan har vi helautomatiska produktionsprocesser, å andra sidan är vi totalt beroende av mänsklig arbetskraft, säger Daghan Cam. Vi ville tänja på gränserna för vad som är möjligt inom artificiell intelligens och design och hur vi kan skapa med 3d-skrivarteknik.

För att möjliggöra riktigt stora utskrifter monterade man stora extruderingshuvuden på industriella robotarmar. Därefter programmerade man dessa robotskrivare att skriva ut intrikata strukturer. För att hålla nere på kostnaderna kombinerade man en lagerdesign med en rutnätsdesign i utskriftsstrategin. Konceptet kallas för Ai Build.

Produktionshastigheten visade sig dock vara allt för långsam så man satte kameror på robotarna och programmerade om dem så att de kunde analysera produktionen och förhållandena visuellt. På så sätt kunde robotarna också registrera defekter och kompensera för dessa.

ai_build2

Det första stora testet för konceptet var på en teknikkonferens i Amsterdam i maj i år. Här producerade man i samarbete med Arup Engineers en paviljong på 5 x 5 x 4,5 meter. Den bestod av 18 olika delar och tog femton dagar att skriva ut. Totalkostnaden baserat på ett timpris per robot på 100 dollar, var runt 36 000 dollar.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage