Industrianvändarna ska lockas med nya Ultimaker 3

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, visar nya Ultimaker 3.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, avtäcker de nya modellerna Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. FOTO: Stefan Jerrevång

I tisdags lanserade Ultimaker sina nya 3d-skrivare för desktop, Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. Hos den svenska återförsäljaren 3DVerkstan i Stockholm hölls ett lanseringsevent där Daniel Ljungstig som är vd gick igenom möjligheterna med den nya skrivaren som är riktad mot industriell och yrkesmässig användning.

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den främsta nyheten är att Ultimaker 3 med sina två skrivhuvuden kan skriva ut vattenlösligt stödmaterial samt en rad andra industriella material, till en början Nylon, PLA, ABS, CPE och tvåfärgsutskrift. Materialprofiler för Polykarbonat, TPU och CPE+ förväntas inom kort.  I en video visades hur en boll med flera lösa delar inuti gick att skapa med vattenlösligt stödmaterial, till exempel. Ett flertal modeller utskrivna i Nylon, PLA och CPE med PVA som stödstruktur visades upp och två maskiner skrev ut nya modeller under eventet.

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

De två utbytbara skrivhuvudena har också fått ny design. De kallar dem Print cores, och de är optimerade för Ultimakers egna material. Detta ska medföra högre driftsäkerhet och utskriftskvalitet och ger användaren möjlighet att byta material med skrivarhuvuden anpassade för ett specifikt materials egenskaper. I de uppdaterade skrivhuvuden sprids inte heller värmen uppåt, vilket innebär att det är möjligt att skriva ut material i högre temperaturer, upp till 280 grader. För maximal flexibilitet är det fortfarande möjligt att använda tredjepartsmaterial.

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Med NFC-teknik kan också Ultimaker 3 identifiera materialet själv, och anpassa inställningarna därefter. Den nya maskinen kan dessutom kopplas upp via wifi, ethernet och usb, vilket ska göra skrivaren tillgänglig över en hel organisation och förberedd för klustring. En fråga som uppstod under eventet var ifall användaren var tvungen att behålla uppkopplingen från datorn mot skrivaren om wifi används, men det behövs inte.

– De växande kraven från både företag, industri och utbildningssektor kan nu mötas på ett mer tillgängligt och lätthanterligt sätt än tidigare tack vare den nya modellen. Den medför en större designfrihet som tidigare har varit en av de största skillnaderna mellan desktop-3d-skrivare och de större betydligt dyrare 3D-skrivare som finns på marknaden för industriella kunder idag, säger Daniel Ljungstig.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: