Industrianvändarna ska lockas med nya Ultimaker 3

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, visar nya Ultimaker 3.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, avtäcker de nya modellerna Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. FOTO: Stefan Jerrevång

I tisdags lanserade Ultimaker sina nya 3d-skrivare för desktop, Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. Hos den svenska återförsäljaren 3DVerkstan i Stockholm hölls ett lanseringsevent där Daniel Ljungstig som är vd gick igenom möjligheterna med den nya skrivaren som är riktad mot industriell och yrkesmässig användning.

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den främsta nyheten är att Ultimaker 3 med sina två skrivhuvuden kan skriva ut vattenlösligt stödmaterial samt en rad andra industriella material, till en början Nylon, PLA, ABS, CPE och tvåfärgsutskrift. Materialprofiler för Polykarbonat, TPU och CPE+ förväntas inom kort.  I en video visades hur en boll med flera lösa delar inuti gick att skapa med vattenlösligt stödmaterial, till exempel. Ett flertal modeller utskrivna i Nylon, PLA och CPE med PVA som stödstruktur visades upp och två maskiner skrev ut nya modeller under eventet.

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

De två utbytbara skrivhuvudena har också fått ny design. De kallar dem Print cores, och de är optimerade för Ultimakers egna material. Detta ska medföra högre driftsäkerhet och utskriftskvalitet och ger användaren möjlighet att byta material med skrivarhuvuden anpassade för ett specifikt materials egenskaper. I de uppdaterade skrivhuvuden sprids inte heller värmen uppåt, vilket innebär att det är möjligt att skriva ut material i högre temperaturer, upp till 280 grader. För maximal flexibilitet är det fortfarande möjligt att använda tredjepartsmaterial.

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Med NFC-teknik kan också Ultimaker 3 identifiera materialet själv, och anpassa inställningarna därefter. Den nya maskinen kan dessutom kopplas upp via wifi, ethernet och usb, vilket ska göra skrivaren tillgänglig över en hel organisation och förberedd för klustring. En fråga som uppstod under eventet var ifall användaren var tvungen att behålla uppkopplingen från datorn mot skrivaren om wifi används, men det behövs inte.

– De växande kraven från både företag, industri och utbildningssektor kan nu mötas på ett mer tillgängligt och lätthanterligt sätt än tidigare tack vare den nya modellen. Den medför en större designfrihet som tidigare har varit en av de största skillnaderna mellan desktop-3d-skrivare och de större betydligt dyrare 3D-skrivare som finns på marknaden för industriella kunder idag, säger Daniel Ljungstig.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: