Industrianvändarna ska lockas med nya Ultimaker 3

Text:Camilla Buch
PUBLICERAD: 20 oktober 2016
Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, visar nya Ultimaker 3.
Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, avtäcker de nya modellerna Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. FOTO: Stefan Jerrevång

I tisdags lanserade Ultimaker sina nya 3d-skrivare för desktop, Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. Hos den svenska återförsäljaren 3DVerkstan i Stockholm hölls ett lanseringsevent där Daniel Ljungstig som är vd gick igenom möjligheterna med den nya skrivaren som är riktad mot industriell och yrkesmässig användning.

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång
Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den främsta nyheten är att Ultimaker 3 med sina två skrivhuvuden kan skriva ut vattenlösligt stödmaterial samt en rad andra industriella material, till en början Nylon, PLA, ABS, CPE och tvåfärgsutskrift. Materialprofiler för Polykarbonat, TPU och CPE+ förväntas inom kort.  I en video visades hur en boll med flera lösa delar inuti gick att skapa med vattenlösligt stödmaterial, till exempel. Ett flertal modeller utskrivna i Nylon, PLA och CPE med PVA som stödstruktur visades upp och två maskiner skrev ut nya modeller under eventet.

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång
Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

De två utbytbara skrivhuvudena har också fått ny design. De kallar dem Print cores, och de är optimerade för Ultimakers egna material. Detta ska medföra högre driftsäkerhet och utskriftskvalitet och ger användaren möjlighet att byta material med skrivarhuvuden anpassade för ett specifikt materials egenskaper. I de uppdaterade skrivhuvuden sprids inte heller värmen uppåt, vilket innebär att det är möjligt att skriva ut material i högre temperaturer, upp till 280 grader. För maximal flexibilitet är det fortfarande möjligt att använda tredjepartsmaterial.

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång
Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Med NFC-teknik kan också Ultimaker 3 identifiera materialet själv, och anpassa inställningarna därefter. Den nya maskinen kan dessutom kopplas upp via wifi, ethernet och usb, vilket ska göra skrivaren tillgänglig över en hel organisation och förberedd för klustring. En fråga som uppstod under eventet var ifall användaren var tvungen att behålla uppkopplingen från datorn mot skrivaren om wifi används, men det behövs inte.

– De växande kraven från både företag, industri och utbildningssektor kan nu mötas på ett mer tillgängligt och lätthanterligt sätt än tidigare tack vare den nya modellen. Den medför en större designfrihet som tidigare har varit en av de största skillnaderna mellan desktop-3d-skrivare och de större betydligt dyrare 3D-skrivare som finns på marknaden för industriella kunder idag, säger Daniel Ljungstig.

 

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3