Industrianvändarna ska lockas med nya Ultimaker 3

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, visar nya Ultimaker 3.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, avtäcker de nya modellerna Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. FOTO: Stefan Jerrevång

I tisdags lanserade Ultimaker sina nya 3d-skrivare för desktop, Ultimaker 3 och Ultimaker 3 Extended. Hos den svenska återförsäljaren 3DVerkstan i Stockholm hölls ett lanseringsevent där Daniel Ljungstig som är vd gick igenom möjligheterna med den nya skrivaren som är riktad mot industriell och yrkesmässig användning.

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den här kroken är en prototyp från Elfa som tillverkar förvaringslösningar. Från vänster med och utan stödstruktur, samt förlagan i metall. FOTO: Stefan Jerrevång

Den främsta nyheten är att Ultimaker 3 med sina två skrivhuvuden kan skriva ut vattenlösligt stödmaterial samt en rad andra industriella material, till en början Nylon, PLA, ABS, CPE och tvåfärgsutskrift. Materialprofiler för Polykarbonat, TPU och CPE+ förväntas inom kort.  I en video visades hur en boll med flera lösa delar inuti gick att skapa med vattenlösligt stödmaterial, till exempel. Ett flertal modeller utskrivna i Nylon, PLA och CPE med PVA som stödstruktur visades upp och två maskiner skrev ut nya modeller under eventet.

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

Till vänster modell av växlingshus från Autoliv med och utan stödstruktur PLA/PVA, samt robotarm i Nylon och arkitektmodell i PLA. FOTO: Stefan Jerrevång

De två utbytbara skrivhuvudena har också fått ny design. De kallar dem Print cores, och de är optimerade för Ultimakers egna material. Detta ska medföra högre driftsäkerhet och utskriftskvalitet och ger användaren möjlighet att byta material med skrivarhuvuden anpassade för ett specifikt materials egenskaper. I de uppdaterade skrivhuvuden sprids inte heller värmen uppåt, vilket innebär att det är möjligt att skriva ut material i högre temperaturer, upp till 280 grader. För maximal flexibilitet är det fortfarande möjligt att använda tredjepartsmaterial.

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Nyfikna besökare från industri, tekniska universitet och arkitektkontor minglade och såg närmare på de nya modellerna. FOTO: Stefan Jerrevång

Med NFC-teknik kan också Ultimaker 3 identifiera materialet själv, och anpassa inställningarna därefter. Den nya maskinen kan dessutom kopplas upp via wifi, ethernet och usb, vilket ska göra skrivaren tillgänglig över en hel organisation och förberedd för klustring. En fråga som uppstod under eventet var ifall användaren var tvungen att behålla uppkopplingen från datorn mot skrivaren om wifi används, men det behövs inte.

– De växande kraven från både företag, industri och utbildningssektor kan nu mötas på ett mer tillgängligt och lätthanterligt sätt än tidigare tack vare den nya modellen. Den medför en större designfrihet som tidigare har varit en av de största skillnaderna mellan desktop-3d-skrivare och de större betydligt dyrare 3D-skrivare som finns på marknaden för industriella kunder idag, säger Daniel Ljungstig.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: