INTERVJU: Smyckestillverkaren Lumitoro har Sveriges första smyckeskollektion med smycken designade och skapade helt med 3d-skrivarteknik.
Roberto Chaves är designer och grundare av företaget Lumitoro och har följt 3d-skrivar-tekniken länge. Nu har han äntligen hittat teknik som motsvarar kraven för hans formgivning. Företaget har i över två år gjort prototypbeställningar från olika företag, med olika 3d-skrivar-tekniker för att hitta den perfekta lösningen för varje unikt smycke.
– Det har dels handlat om vilka material som passar bäst till de olika formerna. Men också om huruvida man vill eller inte vill efterbehandla för att uppnå Perfectly imperfect jewelry, som är företagets egen beskrivning av sig själva, säger Roberto Chaves.
Smyckena är gjorda i allt från nylon till legeringar med brons och rostfritt stål. Även titan används och direktprintas. Detta är en av de dyraste processerna. Det krävs väldigt mycket ingenjörsjobb att förbereda stl-filerna för att motverka förvridningar i slutprodukten, även att bearbeta stödmaterial är mer tidskrävande när gäller titan jämfört med andra material.
Direktprintat i glas
Lumitoro slutar inte där. Tester har till och med gjorts i att direktskriva i glas, vilket även kommer dyka upp i kommande kollektioner. Företaget ser även åt att använda sig av mindre vanliga material inom 3d-skriva såsom keramik, till och med trä.
Smyckena 3d-skrivs av en rad olika leverantörer. Främst använder man sig av en rad olika servicebyråer i Tyskland, och ibland till och med direkt av maskintillverkarna. Detta dels för företaget inte skulle ha råd att ha en hel maskinpark för alla olika tekniker de använder. Men också av den enkla anledningen att vissa maskiner de fått testa inte ens finns att köpa på marknaden ännu.
I Lumitoros kollektion har man använt sig av hela kedjan av tekniker. Företaget har själva tre enklare 3d-skrivare för tidiga prototyper och används mest för att se om vissa former över huvud taget är möjliga att göra. Samt att få prova ut olika storlekar på smyckena i ett tidigt stadium. Till slut är slutprodukterna framtagna med SLA-, SLS- och SLM-teknik, men man 3d-skriver också vaxformar att gjuta vissa av smyckena i.
– Det är framförallt när det gäller silver eller guld som vi gjuter. Det blir alldeles för dyra slutprodukter för kunden om vi skulle direktskriva i silver, säger Roberto Chaves.
Väljer programvara efter formen på smycket
Det är inte bara tillverkningstekniken Lumitoro experimenterat med. Då de själva utformar smyckena från ritblock till färdig design, ser de att olika programvaror har olika möjligheter och de använder en rad olika CAD-program för att få fram den perfekta formen.
– Vissa smycken som har mer organiska former till exempel, då får man nästan använda tv-spels- eller filmprogramvara för att få fram rätt känsla, säger Roberto Chaves.
Roberto Chaves ser också möjligheten att i framtiden erbjuda en print-on-demand-tjänst. Där ska också kunden kunna vara med och påverka smyckets utformning. Det kan handla om att påverka storlek och material, men också möjligheten att personalisera sitt smycke med en textrad man själv valt.
Som det ser ut idag saluförs varorna via Lumitoros lager. Roberto Chaves menar att på det viset kommer leveranstiderna kunna hållas ganska korta. Vid ett print-on-demand-fall skulle leveranstiden kunna vara mellan en till fyra veckor.
Namnet Lumitoro är ihopslaget av Lumi som betyder snö på finska, och toro som betyder tjur på spanska.
Roberto Chaves är en av talarna på årets strategikonferens 3D-Dagen. Läs mer om konferensen här