Nu är det konsumentskrivarna som driver på utvecklingen

xyzprinting

Den globala 3d-skrivarförsäljningen steg med 14 procent under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Det visar siffror från undersökningsföretaget CONTEXT. Intressant nog så är det desktopskrivare under 5000 dollar som nu driver på utvecklingen.

Majoriteten av alla 3d-skrivare som säljs är konsumentmaskiner. Så har det sett ut under många år. Men undersökningen visar att konsumentsegmentet växte med 15 procent, samtidigt som industrilösningar sjönk med samma siffra.

– Det blir en allt tydligare uppdelning mellan konsument- och proffsmaskiner, säger Chris Connery, chef för området Global Analysis på CONTEXT. Vi ser få förgreningar mellan varumärken, kanaler och, ibland, slutmarknader.

På konsumentmarknaden är det företaget XYZprinting som tar förstaplatsen. Företaget har 19 procent av marknaden trots en svagare utveckling under andra kvartelet i år. Bland de fem största leverantörerna, såg Ultimaker, M3D och Flashforge tillväxt i antalet sålda enheter. Endast Stratasys (Makerbot) tappade i försäljning. Huvudmålgrupper för detta skrivarsegment är utbildning och tillverkningsindustri, men hobbyister och den så kallade maker-rörelsen är fortfarande viktiga områden.

Vad händer då på industrisidan? Sett till omsättning utgör 3d-skrivarna här 78 procent. Men antalet sålda enheter sjönk med 15 procent. Metallskrivarleverantörerna hänger inte läpp för det. Dessa företag bidrog nämligen till en omsättningsökning på 3 procent under perioden. Jättar som Stratasys och 3D Systems tappar i försäljning, vilket kan bero på att presumtiva kunder väntar in nya tekniker.

– Vi ser att många nu byter fokus mot metallskrivare och helt nya spelare som HP och Carbon, säger Chris Connery.

På metallsidan ångar man på rejält. Området växte med 17 procent under perioden. CONTEXT menar att General Electric, GE, kan fungera som en katalysator för fortsatt tillväxt. GE har sagt att deras affärsområde inom flygindustri ska utvecklas med egen produktion och försäljning av 3d-skrivare för metallproduktion.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: