Hajpat bioskrivarföretag talar på konferensen 3D-Dagen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 oktober 2016
CELLINK består av Erik Gatenholm, Jockum Svanberg, Hector Martinez Avila och Ida Henriksson.

Bioutskrifter är framtiden för regenerativ medicin. Det menar Erik Gatenholm, vd på svenska CELLINK. På bara åtta månader har det lilla Göteborgsföretaget lanserat ett universellt ”bio-bläck” för bioutskrifter och en egen kostnadseffektiv bioskrivare – INKREDIBLE.

Tekniken ger oss möjlighet att skapa helt nya vävnadsstrukturer, säger Erik Gatenholm. Ta till exempel ett öra. Det går att odla fram in vitro med traditionell teknik. Men du kan aldrig få en exakt form på det. Men genom att skriva ut i en bioskrivare får du en mer realistisk vävnad, samtidigt som du kan få en mycket mer exakt öronform.

Idén bakom INKREDIBLE-skrivaren kommer från ett samarbete med Chalmers, där CELLINK tog fram världens första universella bioink – även det med namnet CELLINK. Det är ett cellvänligt material som kan användas inom en rad biomedicinska områden.

cellink2

Bara några månader efter lanseringen av bio-materialet tog man utvecklingen ett steg längre och bestämde sig för att utveckla en egen bioskrivare. Målet var en kostnadseffektiv instegsmaskin för de som inte vill investera i lösningar med prislappar på hundratusentals kronor.

– Vi började utveckla skrivaren i maj 2015 och lanserade på en stor biomedicinsk konferens i Boston i september samma år.

– Den främsta anledningen till att vi även satsade på att utveckla egna skrivare var att ge ett mervärde åt de kunder som använder CELLINK. Det blir ytterligare ett verktyg åt forskare eller företag att kunna växa, öka kunskapsbasen och effektiviteten.

Filosofin bakom INKREDIBLE-skrivarna är att allt ska bygga på open source. Tekniken påminner annars om mindre skrivarmodeller som MakerBot. Båda modeller har två skrivhuvuden som tagit flera månader att utveckla.

– Det är något som gör våra maskiner unika, säger Hector Martinez Avila, maskiningenjör på CELLINK. En av de viktigaste funktionerna hos en bioskrivare är en detaljerad och exakt kontroll av trycket bakom den teknik som applicerar biomaterialet. Detta går både att styra och övervaka mycket exakt med vår lösning.

– Sverige är en global ledare inom biomedicin och teknik och vi lägger stora resurser på forskning inom området. Målen för oss här på CELLINK är högt satta – omkring 25 personer dör dagligen på grund av organsvikt. Tänk om vi kan rädda dessa genom regenerativ medicin och bioutskrifter av organ, avslutar Erik Gatenholm.

På strategikonferensen 3D-Dagen den 24 november i Stockholm berättar CELLINK mer om sin teknik och hur den används inom medicinteknisk forskning. Mer info här


MER OM INKREDIBLE 3D Bioprinter
• Teknik: Micro-extrudering
• Byggvolym: 120 x 80 x 50 mm
• Lagerupplösning: 50-100µm
• Nålstorlek: Styrs av användaren
• Material: Hydrogel (CELLINK, alginat m m)
• Härdning: UV-LED


CELLINK-TEAMET
Erik Gatenholm (co-founder) är affärshjärnan med en bakgrund på Virginia Tech och studerar just nu på en Master inom Innovation på Handelshögskolan i Göteborg. Han skapade sitt första biotech-företag i USA när han var 18 år gammal.

Hector Martinez Avila, PhD (co-founder) är doktor i tissue engineering med inriktning mot biomedicin, vävnader och bioutskrifter.

Ida Henriksson är civilingenjör i kemiteknik från Chalmers med inriktning mot materialkemi. Hon har även  fokuserat vidare på bio-inkjet.

Jockum Svanberg är civilingenjör i datateknik från Chalmers, och studerar sista året på en master i datavetenskap med inriktning mot algoritmer, programspråk och logik.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage