Stor kolfiberskrivare på ingång

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 1 november 2016

duoba_tech_kolfiber

Kompositer är ett hett ämne i 3d-skrivarvärlden, men vi har inte sett så många exempel. När Markforged förra månaden släppte nästa generations kolfiberskrivare var det intressant att den var avsevärt mer inriktad mot industriell produktion än tidigare versioner.

Nu sällar sig kinesiska Duoba Tech till denna hittills blygsamma skara. Företaget har släppt en kolfiberskrivare med en bygghöjd på hela 120 centimeter. Modellen, DB-F01 3D printer, har en kapacitet på fyra kilo per timme och är främst framtagen för större, industriella geometrier.

Den totala byggvolymen ligger på 1200 x 1200 x 1200 millimeter. Det egenutvecklade och kolfiberförstärkta materialet ska också vara prisvärt jämfört med andra ”vanliga” filament, menar man. Det är dock ingen teknik för smäckra, högupplösta produkter. Lagertjockleken är på sex millimeter.

Utöver kolfibermaterial har Duoba Tech även tagit fram en glasfiberkomposit, modifierad PC-polymer, modifierad PA-polymer och en modifierad TPU-polymer. Enligt företaget ska det vara samma bygghastighet på alla deras material.

DB-F01 3D printer har en förväntad lansering i mars nästa år. Då kommer den att kosta runt 47 000 dollar. För de som är tidigt ute med sin beställning ligger priset på runt 30 000 dollar.

Källa: 3ders.org

 

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage