Rapport från Elmia Subcontractor

elmia_top

Casper Rosén och Ulf Qviberg, 3D Center.

Det blir allt mer additiv tillverkning på den stora mässan Elmia Subcontractor. I år var det ett tjugotal leverantörer och servicebyråer på plats för att visa hur de arbetar mot svensk tillverkningsindustri.

Återförsäljarna 3D Center, r.a.p.s. och Scan 3D Innovations samutställde i en stor monter där det bitvis var trångt om saligheten. Förutom FDM-skrivare i olika storlekar och 3d-scanning live med Artec-scannrar, visade Casper Rosén från 3D Center upp den nya, mindre SLS-lösningen Sinterit Lisa.

– Det är en lösning som är både utrymmessnål och kostnadseffektiv för att vara SLS, säger Casper Rosén. Den sänker tröskelvärdet rejält för SLS-tekniken i och med att den ligger på runt en tiondel jämfört med andra SLS-skrivare. I dagsläget skriver den ut i PA12 Black eller Flexa Black, som är ett flexibelt gummiliknande material för prototyper. Byggvolymen är på 110 x 150 x 130 millimeter, vilket räcker för många företags behov.

– Tilltänkt målgrupp är de som har erfarenhet av eller är beroende av SLS-utskrifter, t ex via servicebyrå. Det kan vara så att du skriver ut komplicerade geometrier som bara SLS klarar. Det kan också vara i sådana fall då du inte vill ha några spår av stödstruktur på dina utskrifter.

På plats i montern var även föregångaren till 3D Platforms stora FDM-skrivare 3DP1000 – nu med namnet 3DP Workbench. Nyheter är kraftfullare servomotorer och högre utskriftshastighet.

Pär Nobring, vd på r.a.p.s. är en man med många järn i elden. Han är utbildare på den nya 3d-teknikutbildningen i Eslöv i Skåne, han är ansvarig för försäljningen av EnvisionTECs maskiner i Sverige och han arbetar aktivt med entreprenörer och uppfinnare som behöver hjälp med att ta sina idéer till marknaden, oftast då med hjälp av 3d-skrivarteknik. På Elmia visade han upp DLP-teknik från EnvisionTEC och den lilla FDM-maskinen UP! BOX. I montern fanns också det nya fyndet Felix från Nederländerna, för övrigt den skrivare som studenterna på YH-utbildningen 3d-printteknik i Eslöv använder.

Daniel Ljungstig och Eric Cederberg, 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig och Eric Cederberg, 3DVerkstan.

Hos 3DVerkstan stod vd Daniel Ljungstig tillsammans Erik Cederberg och andra kollegor och visade Ultimakers uppmärksammade och nyligen lanserade Ultimaker 3. Vi har tidigare skrivit om denna nästa generations 3d-skrivare med nya funktioner som bör tilltala även industrikunder.

– Vi har i och för sig alltid arbetat mot B2B-segmentet, men nu tar vi ett steg närmare med Ultimaker 3, säger Erik Cederberg. Det öppnar för ännu bättre möjligheter för att kunna göra prototyper och småserier direkt på företaget.

– Det är också ett bra tillfälle här på mässan att få besökarna att inse möjligheterna med den nya maskinen. Vi vill bryta myten om att det måste kosta hundratusentals kronor att bygga med stödmaterial, till exempel.

– Ultimaker 3 lanserades för ett par veckor sen och försäljningen går lysande. Vi ser att det främst är kunder som varit intresserade av 3d-skrivare, men som känner att deras behov inte kunnat tillfredsställas tidigare. På så sätt kan maskinen även ersätta traditionell prototypservice. Med det låga priset kan kunderna också iterera på ett helt annat sätt, istället för att bara göra CAD-renderingar fram till slutprodukt.

3DVerkstan är även återförsäljare för Formlabs och här har det precis kommit in nya material. Bland dessa finns Durable, ett material som simulerar PP.

– Ett annat är High Temp, ett material som klarar höga temperaturer, upp till 289 grader, säger Erik Cederberg. Det kan användas för funktionella prototyper som ska utsättas för värme. Det öppnar också för att skriva ut formsprutningsverktyg för testserier.

Kim Johansson, Acron.

Kim Johansson, Acron.

Hos servicebyrån Acron stod Kim Johansson och slog ett slag för produktion, alltså 3d-utskrivna slutprodukter. Det är ett område som bara växer hos det Anderstorpsbaserade företaget, men det är fortsatt svårt att få industrin att förstå möjligheterna.

– Marknaden finns, och det finns ett behov, men ingen vågar ta steget, säger Kim Johansson. Vi ser det som vår uppgift att få kunderna att förstå att 3d-skrivartekniken går att använda för detta ändamål.

Acron ställde inte ut en enda prototyp på Elmia. Istället visade de 3d-utskrivna produktionsdetaljer, varav en var ett exempel på hur det går att anpassa en ABB-robot med 3d-utskrivna ”verktyg”. Ett effektivt sätt att koppla ihop befintliga processer med flexibiliteten i 3d-skrivartekniken för olika ändamål.

– Det är ett samarbete med Robotteknik i Anderstorp och är ett sätt för oss att förklara hur en robot med SLS-utskrivna detaljer kan se ut och fungera. Roboten på mässan plockar fram bussningar i ett visst mönster och kan samarbeta med annan robot.

Ett annat kundfall är Autolabel, ett Göteborgsbaserat företag som tillverkar mindre etikettmaskiner.

– Deras produkt är helt unik och går inte att tillverka med någon annan teknik, säger Kim Johansson. Den är i grunden konstruerad för 3d-skrivare, där konstruktören utgått efter önskade funktioner, inte tillverkningsbara konstruktioner.

– Mellan 15-20 komponenter i Autolabels etikettmaskin är 3d-utskrivna. Dessutom finns etikettpåtryckaren i runt hundra olika versioner, helt beroende på etikettens storlek och kundens behov.

Jonas Sandwall, marknadsansvarig på Prototal i Jönköping, var även han inställd på produktion. Företaget var på plats för att träffa nya, men framförallt befintliga kunder.

– Vi har teknik som tar kunden från idé till färdig produkt, säger Jonas Sandwall. Det kan vara enstycksdetalj i tidigt skede där kunden vill kolla form och funktion, till produktion. Tack vare vår teknikbredd kan vi guida kunden till den mest kostnadseffektiva tillverkningsmetoden. Ibland blir det 3d-utskrift om ett krav är unik funktionalitet eller där man vill ha möjligheten att individualisera varje detalj. Eller så väljer vi mer konventionella metoder som fräsning, gjutning eller formsprutning.

Prototal ser en stark tillväxt och man har en tydlig strategi för 2017 med planer på att gå in på nya marknader.

– Vi ser två tydliga områden att satsa på nästa år, säger Jonas Sandwall. Vi ska öka vår kapacitet inom formsprutningsverktyg. För det ändamålet har vi en ny fräsmaskin med robotcell som vi ska få i full drift. På plåtavdelningen vi har unika flexformningspressar och nu har vi hittat antal nya segment, främst i Tyskland, som vi hoppas ska bära frukt. Vi var nyligen på den tyska fordonsmässan IZB i Wolfsburg, för att knyta nya kontakter, så det ser lovande ut.

Mikael Sohlberg, GTP.

Mikael Sohlberg, GTP.

Mikael Sohlberg, marknadsansvarig på GT Prototyper i Ystad, har haft ett minst sagt hektiskt år. Nu är man igång med den utökade maskinparken efter förvärvet av en dansk servicebyrå i somras, något man vill arbeta vidare med.

– Nu måste vi samla oss och låta investeringarna sätta sig och visa resultat. Samtidigt är vi oerhört öppna för nya tekniker och ska ner på Formnext nästa vecka för att sondera. Hittar vi något vi tror på, då köper vi det.

Martin Nielsen på Signcom har också upplevt ett mått av turbulens i år, med General Electrics oväntade bud på Concept Laser efter att affären med SLM Solutions inte gick i lås. Martin Nielsen har under flera år ansvarat för just försäljningen av Concept Lasers lösningar i Norden och tar affären med ro.

– Vi har ett avtal med Concept Laser som löper vidare, säger Martin Nielsen. Det intressanta med GE-affären är att de satsar hundra miljoner kronor på att utveckla Concept Lasers högkvarter i Lichtenfels i Tyskland. Det är en stor styrka för företaget.

Concept Laser har också en stor lansering på gång. På Formnext släpper de en kommersiell version av konceptet ”Factory of tomorrow” som visades på förra årets Formnext. Nu kommer den alltså i skarp version. M Line, som maskinen kommer att heta, är en modulär AM-utrustning särskilt anpassad för industriellt bruk.

Sedan en tid tillbaka har Signcom också satsat på mindre, robusta FDM-maskiner, bland annat från polska Zortrax.

– De har prisats av flera experter och säljer som smör på mässor, inte minst på grund av det attraktiva priset, stabila konstruktionen och kvaliteten som de ger.

Evald Ottosson på Protech visade upp valda delar från Stratasys-portföljen, från de mindre Makerbot-modellerna, till Objet Connex-lösningar.

– Vi möter en rad olika företag här på mässan, säger Evald Ottosson. Besökarna är främst fokuserade på produktionsdetaljer som jiggar och fixturer.

Claes Sjödahl på servicebyrån Addema har under året arbetat med att rikta sig mot medicinteknik. Det är en viktig strategi för företaget som också börjat certifiera sig för medicintekniska applikationer.

– Annars har vi har väldigt blandat bland branscherna, en jämn fördelning. Men vi ser att beställningar av slutprodukter har ökat väldigt mycket det senaste året. Allt fler kunder kommer idag med produkter redan anpassade för 3d-utskrift. De har verkligen tänkt till innan. Tidigare så var det mer att de hade sin formsprutade detalj och undrade om vi kunde 3d-skriva den. Små

Hos PLM Group stod Tawfiq Shams och Christoffer Wester för att berätta om företagets utbud inom 3d-skrivarteknik. Utöver att man är huvuddistributör för 3D Systems har man nyligen tagit in 3d-skrivarutveckaren Markforged i huset. Företaget har precis lanserat sin senaste kolfiberskrivare Mark X, en lösning som riktar sig mot tillverkande industri.

– Vi har även bra instegsmaskiner som föregångaren Mark Two 2 eller XFAB, som är en SLA-baserad maskin, för de som vill börja prova på tekniken.

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Karolina Johansson och Torbjörn Holmstedt på Lasertech har ställt ut på Subcontractor i 16 år. De första 15 åren med lasersvetsning och sedan två år tillbaka med 3d-skrivare i form av en Arcam-maskin.

– Sedan vi började med additiv tillverkning har majoriteten av besökarna hos oss velat prata om 3d-skrivarteknik, säger Karolina Johansson. Vi ser ett fortsatt stort intresse.

– Besökarna ställer intressanta frågor om material och produktionskvalitet, men för att det verkligen ska växa måste vi bearbeta de som är ett steg högre upp i hierarkin – de som sitter på pengarna.

Lasertech har under året öppnat bolag i Norge ihop med en norsk aktör – Nordic Additive Manufacturing, NAM. Här finns lasercladding i form av en Trumpf Topcell 3000. Den klarar utöver cladding även 3d-laserskärning och härdning.

– Sedan har vi också köpt en till EOS 290 och en plastmaskin EOS P380, för att ta fram gjutämnen, avslutar Torbjörn Holmstedt.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: