Concept Laser vill automatisera mer med ny lösning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 17 november 2016

concept_laser_m_line_factory

M LINE FACTORY – det är namnet på Concept Lasers senaste lösning för framtidens industriella additiva tillverkningsteknik. Lösningen premiärvisas just nu på Formnext i Frankfurt.

Det handlar om en modulär lösning med två produktionsenheter som utöver produktion även hanterar inställningar och efterbearbetning. De båda enheterna kan hanteras separat eller kombineras för mer effektiv produktion. Det ger också en redundans för användaren.

Byggstorleken ligger på 400 x 400 x 425 millimeter och det går att välja mellan 1-4 lasrar på antingen 400 watt eller 1000 watt. Varje enhet består av tre moduler, en för produktion, en för materialförsörjning och en för överflödigt material.

De individuella modulerna kan flyttas genom ett tunnelsystem inuti maskinen. Det betyder bland annat att när maskinen fylls på med nytt material ersätts den tomma materialbehållaren automatiskt med en ny behållare utan att störa byggprocessen. Färdiga jobb kan också tas ur en produktionsenhet och direkt ersättas med ett nytt jobb.

Den fysiskt separata och automatiska enheten PCG hanterar både förarbete och rensning efter avslutad byggprocess. Här ingår en integrerad funktion för att hantera pulvermaterial som ska tillbaka in i produktion. Överföring av färdiga komponenter från 3d-skrivare till PCG-enheten sker i ett helt slutet system.

Concept Laser har även inlett ett samarbete med Swisslog, ett dotterbolag i KUKA Group. Målet är att integrera en robot på hjul för att flytta komponenter mellan 3d-skrivarenheter. Det är intressant för större och industriella produktionsenheter med additiv teknik.

 

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1